Zo maak je een flitsende animatie van een statische visual

12 juni 2018

Onze motion designer Tom creëerde een animatie om onze komende Summer School te promoten op sociale media. In deze tweedaagse opleiding leren marketeers hoe ze met hun smartphone impactvolle foto’s en video’s kunnen maken. Tom legt in dit artikel uit hoe hij dat concreet heeft aangepakt.

Stap 1: wat heb je nodig als basis?

Een animatieproject kan op verschillende manieren van start gaan. Soms is er al een video, een uitgewerkt storyboard of een bestaand logo om mee te beginnen.  Maar vaak start je ook puur op basis van een idee van de klant. In dit geval had ik een leuke statische visual als uitgangspunt, uitgewerkt door onze Adobe-trainer Michael. Deze visual is gemaakt in Adobe Photoshop, wat een ideaal vertrekpunt is. Indien je met vectorbeelden werkt, is Adobe Illustrator geschikter.

Stap 2: uitwerken van het storyboard

Een belangrijke stap in het animatieproces is het maken van een storyboard als leidraad. Ik heb vanuit de Photoshopfile met behulp van layer comps snel een storyboard opgesteld. Het idee is om het smartphonescherm en de handen te animeren zodat het lijkt alsof er foto's gemaakt worden van het gebouw in de achtergrond.

Stap 3: animeren in Adobe After Effects

Nu er een storyboard klaarligt, kan ik de Photoshopfile importeren in After Effects. Met behulp van dit programma zal ik vervolgens alle lagen apart animeren.

1. Animatie van het smartphonescherm

Ik animeer eerst en vooral de smartphone zelf door de beelden op het scherm te laten bewegen.

2. Bewegende handen

Daarna animeer ik de handen zodat ze mooi synchroon zijn met de bewegingen op het scherm van de smartphone. Ik laat ook de achtergrond mee bewegen om een ruimere indruk van de omgeving weer te geven en een meer dynamisch geheel te creëren.

3. Pop-upeffect

Vervolgens laat ik de personen in beeld komen met een pop-upeffect voor extra dynamiek. Ik laat de poses van de personen ook afwisselen om meer beweging in het beeld te brengen. Als extra touch voeg ik flitsen toe aan de smartphones die de personen vasthouden. Dit alles laat ik in een loop afspelen voor de rest van de animatie.

Tot slot laat ik de tekst in beeld verschijnen via een write-on effect. Dit effect is zeer complementair met het gebruikte lettertype.

Stap 4: de afwerking

De basis ligt er al. Nu is het tijd voor de finishing touches!

 

1.     Animatie van details

Eerst en vooral pak ik de vogels in de achtergrond aan. Aangezien het achtergrondbeeld statisch is, worden deze vogels ook statisch weergeven. Wat een vreemd effect geeft in combinatie met de bewegende voorgrond. De vogels lijken dan namelijk ‘bevroren’ in de lucht te hangen. Om een dynamisch geheel te creëren heb ik de vogels ook geanimeerd en in het filmpje gemonteerd. Eerst heb ik een vectorieel vogeltje gemaakt en de vleugeltjes geanimeerd. Dit vogeltje heb ik vervolgens enkele keren gekopieerd om dan voor elke vogel een motion path te voorzien. Het resultaat? Een zwerm bewegende vogeltjes in de lucht.

2. Meer focus en kleur

Om de focus van de kijker op het midden van het scherm te houden, voeg ik een vignette toe. Dit zal het oog van de kijker naar de belangrijkste info trekken. Ook voeg ik nog een kleurcorrectie toe. Dit om een warmer gevoel te geven aan het filmpje.

3. Omgevingsgeluiden

Audiodesign maakt je animatie compleet. Daarom heb ik achtergrondgeluid toegevoegd aan het filmpje. Je hoort zowel pratende mensen in een buitenomgeving als specifieke omgevingsgeluiden als fluitende vogels en flitsende fototoestellen.

Bekijk hieronder het resultaat!

 

Wil je zelf leren animeren in After Effects? In onze tweedaagse opleiding tonen we je alle basics!

Of wil je graag deelnemen aan onze Summer School? Bekijk hier het volledige programma. 

Geschreven door Tom

Motion & Video Instructor

Tom is geïnteresseerd in alles wat met wetenschap en techniek te maken heeft. Voor zijn hogere studies koos hij dan ook voor de richting chemie. Eens dat diploma op zak, bleek het tijd voor een heel nieuw avontuur en vatte hij de richting Cross Media Ontwerp aan de Arteveldehogeschool aan. Daar werd de liefde voor grafisch en crossmediaal design aangewakkerd.

Die kunde zette hij bij Typografics achtereenvolgens in als studiomedewerker en consultant voor zowel print als motion design opdrachten. Sinds 2018 verwent hij cursisten in onze Talent Academy met de inzichten in After Effects en Première Pro die hij in de loop van zijn jarenlange carrière verzamelen wist.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!