Word een pro in Adobe Illustrator met deze 5 tips

7 april 2022

Illustrator wordt gebruikt door creatieve professionals om resolutie onafhankelijke grafische vector afbeeldingen te maken: zoals logo's, pictogrammen, typografie en illustraties. Zowel voor drukwerk als voor online en interactieve toepassingen of het maken van assets voor animatie.

1. Bekijk complex tekenwerk in omtrekken (outlines)

Je kan complexe illustraties zo weergeven dat je als het ware ‘door het tekenwerk heen’ kan zien hoe de vectoren zijn opgebouwd. 

Om van een volledige illustratie de omtrekken of outlines weer te geven, klik je Weergave (View) > Omtrek (Outline). Kies Weergave (View) > Voorvertoning (Preview) om de volledige vormgeving opnieuw weer te geven. Met de toetsencombinatie Ctrl+Y (Windows) of Command+Y (macOS) kan je tijdens het tekenen nog eenvoudiger tussen beide weergaves wisselen.
Als je de paden in één laag als omtrekken of outlines wil weergeven, hou je Ctrl (Windows) of Command (macOS) ingedrukt terwijl je in het deelvenster ‘Lagen’ op het oogje voor de laag klikt.

2. Gebruik toetsencombinaties bij het tekenen

Het kan interessant zijn om je te verdiepen in de toetsencombinaties die gebruikt worden bij de tekentools in Illustrator zodat je de mogelijkheden per gereedschap leert kennen en inzetten. Je kan tijdens het tekenen verschillende tools combineren en zo de kracht van Illustrator optimaal benutten.

Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het tekenen met de pentool ankerpunten verplaatsen, door de spatiebalk in te drukken, terwijl je de muisknop nog ingedrukt hebt, om de positie van het ankerpunt te wijzigen, zonder van tool te wisselen.

3. Zet je tekenwerk strak met Pad Vereenvoudigen 

Als je in illustrator tekent of een bestaande illustratie wil aanpassen, kunnen paden soms moeilijk bewerkbaar zijn, of een slechte vormspanning hebben, doordat er een overdaad aan ankerpunten aanwezig is in het vectorwerk. 

Selecteer het element dat je wil aanpassen en kies Object > Pad (Path) > Vereenvoudigen (Simplify). Je kan overbodige ankerpunten automatisch laten verwijderen of het pad handmatig vereenvoudigen met de schuifregelaars om ankerpunten te verminderen. Door te klikken op geavanceerde opties (onder de drie bolletjes •••) heb je meer beheersing over hoe Illustrator deze vereenvoudiging gaat berekenen.  

4. Pas kleuren aan met Recolor Artwork

Met Illustrator kan je eindeloze kleurvariaties maken. Maak eerst een selectie van het deel of de volledige illustratie die je van kleur wil wijzigen en kies Bewerken (Edit) > Kleuren bewerken (Edit colors) > Illustratie opnieuw kleuren (Recolor Artwork). Je kan er voor kiezen om de verhoudingen van je kleuren aan elkaar gelinkt te houden of los te koppelen en individuele kleuren aan te passen. Je kan ook kiezen om de helderheid (Brightness) of verzadiging (Saturation) van het geheel aan te passen. Er zijn nog meer interessante aanpassingsmogelijkheden als je op geavanceerde opties klikt.

5. Werk efficiënter dankzij het Vormgevingspaneel

Vormgevingskenmerken (appearance) zijn de eigenschappen die het uiterlijk van een object beïnvloeden zonder de structuur te wijzigen zoals: vulling (fill), lijn (stroke), transparantie en effecten. Deze kunnen toegepast worden op lagen, groepen en objecten, of op vullingen en lijnen. Kies Venster (Window) > Vormgeving (Appearance) als je de vormgevingskenmerken wil toepassen, bekijken of aanpassen. De stapelvolgorde in het paneel bepaalt de zichtbaarheid en het niveau waarop eigenschappen toegepast worden.

Je kan complexe vormgeving ook omzetten in outlines en naar de losse opbouwende objecten via Object > Vormgeving uitbreiden (Expand Appearance) maar dan vervallen een aantal aanpassingsmogelijkheden.

Meer leren?

Overtuigd van de kracht van Adobe Illustrator en klaar om zelf nog meer pro te worden?
De 2-daagse Talent Academy Illustrator opleidingen ‘Starten met Illustrator’ of ‘Creatieve technieken in Illustrator’ helpen je op weg. Onze trainingen zitten vol hands-on oefeningen en ervaringsdeskundige tips en tricks zodat je al doende praktijkgericht kan bijleren.

Geschreven door Elke

Creative Design Instructor

Elke & Typografics: we go way back. Een parcours langs grafische interventies en onze eigen studio vonden een voorlopige stopplaats bij Het Letterkabinet en de Talent Academy. Binnen onze creatieve ontmoetingsplaats in Gent geeft Elke vorm aan letterpress workshops en teambuildings, als trainer deelt ze haar kennis over Adobe Illustrator en de kleine gaatjes in haar agenda vult ze aan met consulting opdrachten. Als ervaren vormgeefster is ze gespecialiseerd in printmedia. Ze heeft een grote liefde voor illustratie en tekenen. Zoeken naar creatieve oplossingen in een hedendaagse vormgeving is haar ding. 


Een bezig bij, mag je zeggen. In haar vrije tijd zoemt ze naar buiten om te tuinieren, gaat ze koken en geniet ze van haar gezin. 


Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!