Wegwijs in de Adobe Video en Motion Apps

9 december 2021

Dat Adobe InDesign de go to app is voor al je desktop publishing werk, kon je in onze eerdere blog ‘Wegwijs in de Adobe Design Apps’ reeds opsteken. De Creative Cloud voorziet ook rijkelijk in tools als het aankomt op motion en video design.  Adobe Premiere Pro,  After Effects en Animate zijn de meest prominente apps binnen deze categorie. Video productie is op zich al een discipline met een lange historiek en vele rollen voor verschillende spelers. Script writing, directie, montage, special effects en meer: stuk voor stuk specialisaties waar mensen zich op toeleggen. Verwacht dus niet te snel een designer te vinden die het allemaal kan.

Premiere Pro

Premiere Pro is een video editing applicatie. Je kan er je fragmenten of video’s ingooien en ze kundig aan elkaar monteren tot een film(pje). Naast monteren kan je er ook de kleur van je beeld in bewerken, overgangen tussen fragmenten maken, ondertitels toevoegen en aan het einde van de rit exporteren naar diverse formaten.

Wil je echter bliksems uit je vingers laten schieten of blitse geanimeerde titels toevoegen, dan is jouw montage toe aan een touch of After Effects.

Video Editing voor marketeers

Hoewel Premiere Pro op zich niet zo complex is om mee aan de slag te gaan, zal een marketeer er bepaalde functionaliteiten missen. Daarom bracht Adobe Premiere Rush op de markt: een laagdrempelige video editing app die alle nodige tools en functies zoals special effects en titelanimaties bevat die videocontent creators nodig hebben. Bovendien is Rush een multi surface app waardoor je naadloos je project op mobile start en afwerkt op desktop. 

After Effects

After Effects is al enkele jaren dé app die je moet beheersen wil je jezelf een volleerd motion designer noemen. De link met Premiere maakte ik hierboven reeds duidelijk. Maar After Effects wordt steeds vaker als stand alone applicatie gebruikt voor de creatie van allerhande geanimeerde video’s die niet opgebouwd zijn uit videofragmenten.

Het is een vector teken applicatie met de mogelijkheid om de betreffende vectoren in beweging te brengen. Het kan echter ook prima met pixels aan de slag.

Zowel elementen uit Illustrator als Photoshop kunnen dus perfect geïmporteerd worden om vervolgens in After Effects tot leven te brengen. 

After Effects voor marketeers

After Effects is geen laagdrempelig programma. Het vereist heel wat voorkennis van grafische principes. Ook de gave ontwikkelen om mooi te kunnen ontwerpen en dat nadien met onfeilbare timing tot leven te brengen is niet evident. Ons advies: wees bereid om ettelijke maanden of jaren te besteden aan het leerproces of neem iemand onder de arm met de nodige ervaring.

Animate

Adobe Animate, ooit beter gekend als Flash. Voor leken is de verwarring groot wanneer je het hebt over Animate of After Effects. Beide dienen voor animatie. Maar After Effects situeert zich in de motion en video wereld. Animate situeert zich deels ook in de video wereld maar vond z’n oorsprong in de webwereld. Vandaag is Animate dus nog steeds de go to app om geanimeerde en interactieve web banners te maken. Uitermate geschikt voor het Google Display netwerk. Projecten uit Animate ga je bijvoorbeeld eerder exporteren als html banners dan als video’s.

Animate voor marketeers

Animate valt best wel mee om aan te leren. De app op zich is “pretty straightforward”. Het is echter het design aspect waar toch enige ervaring voor nodig is. Naast het animeren van je banner moet je deze natuurlijk ook volledig ontwerpen. Dit kan in Photoshop of Illustrator of rechtstreeks in Animate. Opnieuw zien we hier dus net als bij After Effects een samenkomst van skills en is enkel kennis van Animate niet voldoende om een eye-catching banner te ontwerpen.

Ons advies

Video is een standaard onderdeel van elke marketing en communicatie strategie. Maar de productie van goede videocontent kan rap van hoog niveau zijn. Wil je als marketeer aan de slag met video voor social media? Dan raden we je aan om te starten met Premiere Rush. Er zijn trouwens nog enkele plekken vrij voor de dagtraining ‘Social video creatie met Premiere Rush’ op 09/03/2022. Daar ontdek je hoe toegankelijk de app is als opstap naar videomontage. 

Eens je je video editing skills aangescherpt hebt en je serieus met video aan de slag wil, dan kan je de overstap maken naar Premiere Pro en After Effects.

See you in class!

Geschreven door Michael

Talent Academy Supervisor

Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software.

​Daarnaast staat hij in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!