Wegwijs in de Adobe Design Apps

21 oktober 2021

Adobe Creative Cloud 

Creative Cloud is de verzamelnaam voor alles wat Adobe aan grafische tools te bieden heeft. Op het moment van schrijven zijn dat 24 apps voor de desktop, 21 apps op mobile/tablet en nog eens 12 web apps of online services. Sinds 2012 spreken we over Creative Cloud, daarvoor Creative Suite genaamd. De Cloud voegde tal van cloud functies en wisselwerkingen tussen de verschillende apps en services toe die voorheen niet bestonden. Zo kan een designer vandaag een verpakking ontwerpen in Illustrator, dat design op een 3D object toepassen in Dimension CC en deze 3D mock-up online publiceren zodat de opdrachtgever het ontwerp in de browser van alle kanten kan bewonderen.

Als marketeer of beginnende designer is het niet eenvoudig om te weten welke tool je best gebruikt voor een project. In dit (én in december volgend) artikel maak ik je wegwijs in de wereld van Adobe apps zodat je weet welke tool je waarvoor nodig hebt.

Meet the family

De Adobe apps kunnen volgens grafisch domein ingedeeld worden. De hoofddomeinen die we hierbij onderscheiden zijn desktop publishing, web, motion en video. Binnen elke categorie vinden we apps terug die zich toespitsen op het betreffende werkdomein of een aanvullende rol spelen voor andere apps in dat veld. Hoewel ze tot een zekere categorie behoren, overstijgen ze vaak deze grenzen en kennen ze toepassingen op andere gebieden. 

De heilige drievuldigheid

Laten we beginnen met wat ikzelf graag de heilige drievuldigheid noem: InDesign, Photoshop en Illustrator. Deze drie vormen de basis van veel grafisch werk en worden vaak op zichzelf gebruikt, maar werken ook naadloos samen. Gecombineerd betekenen ze een desktop publishing powercombo.

Photoshop

Photoshop is ongetwijfeld de bekendste app. Het is zelfs een werkwoord geworden, Photoshoppen. Ik noem het graag het Zwitsers zakmes van de Adobe apps omdat je er geweldig veel zaken mee kan doen. Oorspronkelijk was Photoshop bedoeld als pixel manipulatie app om foto’s te bewerken. Gaandeweg werd het ook een krachtige app voor digitale tekenaars en webdesigners. Photoshop kan ten slotte ook met video en 3D aan de slag maar staat er niet meteen voor bekend omdat er betere apps zijn voor dat soort werk.

Photoshop voor marketeers?


Photoshop is dé tool bij uitstek voor marketeers die visuele middelen willen maken. Van banners tot social media posts, animated GIFs en zelfs video. Veelzijdig Photoshop can do it. 

Illustrator

Illustrator is een vector teken applicatie. Een vectorbestand zoals .eps, .ai of .svg kan je zonder kwaliteitsverlies zo groot of zo klein maken als je wil. Je kan de inhoud op zowel een balpen als werfbanner van 10 meter breed laten drukken zonder dat de afbeelding aan kwaliteit inboet. 

Pixelbestanden zoals foto’s daarentegen kunnen niet ongestraft uitvergroot worden. Hun kwaliteit hangt in eerste instantie af van de camera waarmee ze genomen werden. Die bepaalt namelijk hoe succesvol je de foto nog kan uitvergroten.
Omwille van die vectoreigenschap wordt Illustrator quasi steeds ingezet voor de opmaak van logo’s. Een beeldmerk verschijnt namelijk op tal van dragers en in uiteenlopende formaten. Eenzelfde redenering kan je toepassen op andere grafische middelen waar verschaling een rol zal spelen. Denk maar aan artwork voor groot formaat drukwerk. 

Illustrator is dus heer en meester in het vormgeven van vectoren. De trucjes die je kan uithalen met vectoren in Illustrator zijn gewoonweg niet mogelijk in andere Adobe apps. Illustrator wordt hierom ook vaak gebruikt door digitale tekenaars.

Illustrator voor marketeers ?


Illustrator is niet voor iedereen weggelegd. Het is een tekentool, dus kunnen tekenen is mooi meegenomen. Het vraagt daarenboven heel wat oefening voor je Illustrator beheerst. Heb je dus snel kwaliteitsvolle illustraties nodig en ben je zelf geen tekentalent, dan raden we je aan om een ervaren tekenaar onder de arm te nemen.

InDesign

Last but not least hebben we InDesign: een desktop publishing powerhouse zonder gelijke (sorry Quark lovers). Stap een boekenwinkel binnen en het gros van de magazines, kranten en ander drukwerk zal opgemaakt zijn met behulp van InDesign. InDesign is deels een word processing app en deels een opmaak automatisatie app. Wie graag met stijlen, headers en footers, stramienpagina's en thema’s werkt in Word, die gaat zich prima thuis voelen in InDesign. Soms omschrijf ik InDesign tijdens basisopleidingen als een mashup van PowerPoint en Word: de page design kracht van PowerPoint en de tekstverwerkingskracht van Word.
InDesign is daarnaast ook de plaats waar werk uit Illustrator en Photoshop terechtkomt. Beelden die je in je opmaak plaatst, worden vaak in Photoshop gecreëerd of bewerkt en illustraties zoals grafieken of creatieve elementen kunnen uit Illustrator afkomstig zijn.

Naast printpublicaties is InDesign ook een sterk gereedschap om digitale publicaties (ePubs en interactieve pdf’s) te maken. Op het nerdy expert level komen we aan bij database publishing en automation. Zowel native als via een plug-in is het mogelijk om informatie uit een database in InDesign te laten inlopen en zo up-to-date te houden. Denken we bijvoorbeeld aan de opmaak van een productcatalogus, dan kan je dat proces stroomlijnen door met database publishing aan de slag te gaan.

InDesign voor marketeers?

Omdat InDesign in de eerste plaats een technisch lay-out programma is, kan dit gemakkelijker aangeleerd worden. Zodra je snapt hoe een bestand opgebouwd werd, ben je best in staat om er zelf aanpassingen in door te voeren. Wil je from scratch zaken maken? Dan kan je beginnen met eenvoudige dragers zoals flyers en folders. Heb je echter ambitie om het grote werk zoals catalogi en jaarverslagen aan te pakken, dan vraagt dat wel enkele maanden oefening vooraleer je de nodige functies en principes in de vingers hebt.

Social media en marketing

Als marketeer of social media adept zal je al menig appje ontdekt hebben dat je werk op de socials makkelijker belooft te maken. De wereld van online marketing is de voorbije jaren in een stroomversnelling terechtgekomen. Online gaat communicatie enorm snel. Marketeers beschikken over tools en platformen om hun marketing strategie in op te zetten, te plannen en te automatiseren. Maar waar het schoentje vaak knelt, is de productie van visuele middelen.

In onze opleidingen zien we steeds vaker marketeers over de vloer komen die zelf aan de slag willen / moeten om visueel materiaal vorm te geven.  Hoewel bepaalde middelen high-level kunnen zijn (denk bv. aan de creatie van een key-visual zoals een Photoshop compositie), volstaat het vaak een afbeelding bij te snijden, de kleur aan te passen of elementen toe te voegen zoals tekst, logo of promobanner.

Marketeers die dit lezen kennen ongetwijfeld Canva: een mooie tool waarin je tal van zaken kan vormgeven. Ook hier heeft Adobe zich in de strijd gegooid met tegenhanger Adobe Spark.

Adobe Spark

Spark is een set van drie gereedschappen die je toelaten om eenvoudige visuals met of zonder minimale animatie te maken en one pagers of landing pages te bouwen. Er is daarnaast ook een tool die je een presentatie laat maken om vervolgens als video te exporteren.

Gezien consistentie key is in jouw communicatie, voorziet Spark een sterk branding systeem waarin je elementen als logo’s en kleuren toevoegen kan zodat je die steeds bij de hand hebt. 
Via de templates maak je on-brand posts in een handomdraai. 

Waar Spark zich differentieert van de concurrentie is de naadloze integratie met de andere apps. Spark heeft namelijk een rechtstreekse verbinding met cloud opslag, Creative Cloud bibliotheken en foto’s uit Lightroom. Deze integratie laat een betere samenwerking en uitwisseling tussen marketeers en designers toe.

Ons advies

Wil je als communicatiemedewerker uitgroeien tot lyrische visuele verhalen verteller? Dan raden we je ten zeerste aan om Photoshop onder de knie te krijgen. Dat kan bv. in onze Photoshop voor Marketeers tweedaagse. Daar ontdek je snel dat alles wat je met Canva of een andere social media assets tool doet, ook lukt met Photoshop ... maar met een veel grotere vrijheid.

Photoshop heeft echter wel een stevige leercurve omdat de mogelijkheden virtueel onbegrensd zijn. Wil je het eenvoudiger houden, dan kom je al een heel eind met Adobe Spark. Deze tool speelt de hoofdrol in onze dagopleiding Branded social posts met Spark

Wil je niet te lang wachten op de aanpassing van een publicatie, dan is InDesign ook een aanrader. Eens je de structuur van een InDesign document snapt, valt het best wel mee om aanpassingen door te voeren in bestaande documenten of op basis van een template nieuwe bestanden op te maken. Tijdens de InDesign voor Marketeers training hebben we het er uitgebreid over.

(Alle bovengenoemde trainingen staan opnieuw op de opleidingskalender vanaf 2022. Deelnames zijn reeds nu reserveerbaar.) 

See you in class!

Geschreven door Michael

Talent Academy Supervisor

Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software.

​Daarnaast staat hij in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!