Geef een professionele indruk tijdens je videomeeting!

20 januari 2021

Virtuele meetings werden op korte tijd een deel van onze dagelijkse realiteit. We geven jou een aantal tips om de kwaliteit van jouw videocall omhoog te tillen! 

Ingebouwde webcam


De meeste webcams in onze laptops geven een vrij slecht en wazig beeld. We zien vaak veel ruis in het beeld en hebben ze heel weinig dynamisch bereik (contrast tussen lichte en donkere delen van het beeld).

Wil je toch je webcam gebruiken voor je videocall, let dan op volgende zaken:

 • Zorg voor voldoende licht.
Zo krijg je automatisch een beter beeld uit je camera. Overdag kan het helpen om dicht bij een raam te zitten. Pas wel op voor direct zonlicht. Dat geeft namelijk snel harde schaduwen op het gezicht en komt niet altijd goed over. Het licht op een bewolkte dag is het meest ideale. Dit geeft een mooi zacht licht dat zachte schaduwen op het gezicht laat vallen. Voor de zonnige dagen, kunnen transparante witte gordijnen het harde licht een stuk verzachten.

 • Vermijd tegenlicht
Let op dat je zeker het tegenlicht vermijd. Als je namelijk tussenin je webcam en je raam gaat zitten, ga je ofwel een volledig witte vlek hebben voor je ramen, ofwel zelf helemaal donker lijken op het beeld. Je camera kan zijn belichting namelijk, maar een bepaald bereik instellen. En het is dan meestal onmogelijk om dat voor het lichtste en donkerste deel van je beeld goed te doen. Dus zet je met je gezicht naar het raam en zet je webcam tussenin jezelf en het raam.

Een externe webcam


Er bestaan heel wat webcams die je makkelijk kan aansluiten op je computer door middel van usb aansluitingen. Dit is één van de gemakkelijkste oplossingen. Je kan dan de webcam en laptop onafhankelijk van elkaar plaatsen waar je wil. Maar hou er wel rekening mee dat de beeldkwaliteit van dit soort webcams ook niet altijd even goed is. Je heb hier grote verschillen in kwaliteit en prijs. We sommen er enkele voor je op:

 • Gebruik je smartphone
De meeste smartphone beschikken over één of meerdere camera’s die vaak beter van kwaliteit zijn dan onze webcams. Bovendien bestaat er voor de meeste videocall platformen een smartphone app. Dan kan je deze simpelweg rechtstreeks op je smartphone gebruiken. Wil je toch liever via je desktop of laptop aan de slag, kun je ze ook softwarematig verbinden met elkaar. Iriun webcam is een eenvoudige oplossing die voor zowel Android als iOS werkt en is bovendien helemaal gratis.

 • Gebruik je dslr of mirrorless camera
Heb je een goede moderne digitale camera liggen? Dan kan je die hoogstwaarschijnlijk ook als webcam gebruiken. Deze camera’s hebben doorgaans een veel grotere sensor dan een webcam of smartphone camera. Die grotere sensor zorgt dan ook voor een betere beeldkwaliteit. Bovendien heb je bij camera’s met verwisselbare lenzen nog eens een heel breed gamma aan mogelijkheden. En je zal ook meer met je scherptebereik kunnen spelen. Zodat je een mooiere vervaagde achtergrond en jezelf scherp in beeld krijgt. Zo wordt jouw aanwezigheid in het beeld op een kwalitatieve manier benadrukt.

 • Plug-in
Sommige camera’s kunnen met behulp van een plug-in, die je kan downloaden via de website van de fabrikant, als webcam gebruikt worden. Volgende veelgebruikte merken hebben er alvast één: Sony, Canon, Nikon en Fujifilm.

 • Capture card
Is er geen plug-in voor jouw camera beschikbaar? Maar heeft die wel een HDMI out? Dan kan je ook werken met een capture card. Dit laat je toe een HDMI-signaal te capteren op je computer. Een van de betere en meest gebruiksvriendelijke capturecards is de Elgato Cam link 4K. Er zijn ook goedkopere alternatieven te vinden, maar de kwaliteit ligt meestal wel een stukje lager.

 • ATEM mini
Wil je echt indruk maken, kan je voor jezelf een heuse liveopname studio maken met de ATEM mini. Dit toestel laat je toe tot 4 HDMI-devices te capteren (vergelijkbaar met een capturecard) en d.m.v. een USB C kabel te verbinden aan je laptop en als webcam gebruiken. Dit wil zeggen dat je verschillende camerastandpunten kan aansluiten en eventueel aan desktop screencapture kan doen. Bovendien kan je via de knoppen op het toestel dan heel eenvoudig van camera veranderen. 
Dit toestel is eigenlijk bedoeld om te livestreamen. Maar een videocall is in principe ook een vorm van livestream.

Audio


Je mag dan mooi in beeld zijn, als niemand jou verstaat, brengt dat ook niets op.
Hierbij enkele tips om je audio te verbeteren:

 • Gebruik een hoofdtelefoon of oortjes
Het gebruik van de speakers en microfoon in je laptop kan er voor zorgen dat je microfoon het geluid van de speaker opneemt en voor audio feedback zorgt. Deze feedback veroorzaakt dikwijls luide en heel onaangename pieptonen. De beste manier om feedback te voorkomen, is het gebruik van een hoofdtelefoon of oortjes. Dan kan de microfoon het geluid van de speakers niet opvangen en schakel je de mogelijkheid tot audiofeedback bij de bron al uit.

 • Gebruik een externe microfoon
Een externe microfoon kan de opnamekwaliteit van je audio heel snel verbeteren. Je kan bijvoorbeeld de NT-USB van RØDE gebruiken. Deze microfoon is eenvoudig via USB aan te sluiten.

 • Let op de plaatsing van je microfoon
Zorg ervoor dat de microfoon die je gebruikt dicht genoeg bij jou staat en dat je spreekt in de richting van de microfoon. Gebruik je de microfoon van de laptop, zet je dan recht voor het toestel en spreek steeds in de richting van het scherm. Ga je voor de externe microfoon, kan je die plaatsen tussen jou en de camera. Dan spreek je meteen ook de mensen aan de andere kan rechtstreeks aan in beeld en geluid. 

 • Voorkom echo
Om dit te vermijden zorg je het best voor een ruimte waarin veel objecten staan. En het liefst zachte materialen de oppervlakten bedekken. Op deze zachte oppervlakte zal het geluid namelijk minder hard weerkaatsen. Dekentjes, kussens, gordijnen, ... kunnen hiervoor gebruikt worden.

 • Audio Etiquette
Probeer in een zo stil mogelijke ruimte te gaan zitten voor je videocalls. Kan je het door de omstandigheden niet volledig stil houden. Schakel dan je microfoon uit als je zelf niet aan het woord bent. Je gesprekspartners zullen je er dankbaar voor zijn!

Internet connectie


Zonder een stabiele en snelle internetconnectie heeft de kwaliteit van je audio en video weinig zin.

Gebruik bij voorkeur een internetconnectie via kabel. Heb je niet de mogelijkheid om via een kabel te verbinden, zorg dan dat je dicht bij je wifi router of access point zit en dat er zo min mogelijk objecten/muren tussen jou en de verbinding staan.

Ook kan je er best voor zorgen dat er geen grote uploads of downloads zijn tijdens je videocall. Zaken als streamen van video en muziek, downloaden van updates, WeTransfer, … kunnen het netwerk snel overbelasten.

Conclusie


We hebben gezien dat we heel wat kleine zaken kunnen doen om een betere video en audio kwaliteit te bekomen. Sommige zaken zijn wat eenvoudiger te gebruiken dan andere. Maar er is voor elk vaardigheidsniveau wel iets wat je kan doen om de kwaliteit te verhogen. 

Heel veel succes ermee! 

Geschreven door Tom

Motion & Video Instructor

Tom is geïnteresseerd in alles wat met wetenschap en techniek te maken heeft. Voor zijn hogere studies koos hij dan ook voor de richting chemie. Eens dat diploma op zak, bleek het tijd voor een heel nieuw avontuur en vatte hij de richting Cross Media Ontwerp aan de Arteveldehogeschool aan. Daar werd de liefde voor grafisch en crossmediaal design aangewakkerd.

Die kunde zette hij bij Typografics achtereenvolgens in als studiomedewerker en consultant voor zowel print als motion design opdrachten. Sinds 2018 verwent hij cursisten in onze Talent Academy met de inzichten in After Effects en Première Pro die hij in de loop van zijn jarenlange carrière verzamelen wist.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!