Supercharge your creative skills at BOOST 23!

9 februari 2023

Uniek artwork met zelfgemaakte Illustrator brushes

13 september 2022

Eigen brushes zelf ontwikkelen kan echt verschil maken in de sfeer en creativiteit van je vector tekenwerk. Vertrekken van eigen bronmateriaal zorgt voor authenticiteit en unieke stijl. Het enige wat je moet doen is even tijd investeren om vertrouwd te raken met de basisprincipes en werkwijze per type brush in Adobe Illustrator. Het inzicht in hoe je custom brushes maakt, helpt ook de bestaande brushes effectiever te gebruiken. 

6 types brushes in Illustrator1 Calligraphic brush of Kalligrafische penseel -
Bij dit penseel worden lijnen weergegeven alsof ze met de punt van een kalligrafische pen (of penseel) worden gezet. 


2 Bristle brush of Borstelpenseel -
Hiermee worden penseelstreken gemaakt die het effect simuleren van een echt penseel met haren. 


3 Scatter brush of Verstrooiingspenseel -
Met een scatter brush kun je illustratieve elementen repetitief positioneren ten opzichte van een getekend pad. Je kan dit ook gebruiken om textuur te creëren als een soort van korrel of grain brush dus. 


4 Art brush of Kunstpenseel -
Voor een art brush maak je een illustratief ontwerp dat wordt gebruikt om toe te passen over de lengte van de gekende lijn. Je kan deze gebruiken om te stilleren, maar ook om volledige illustratieve elementen mee te tekenen.


5 Pattern Brush of Patroonpenseel -
Een pattern brush is complexer, omdat je de individuele opbouwende elementen moet uitsplitsen. Je kan een begin en uiteinde definiëren, een tussengedeelte en een binnen- en buitenhoek. 


6 Blob brush of Klodderpenseel -
In tegenstelling tot de gewone penseel tool ga je met het klodderpenseel vormen tekenen zonder stroke, dus direct als outlines toegepast.

Maak eigen bronmateriaal


Een brush kan je maken van elke vectorvorm, je kan illustraties gebruiken, maar ook handgetekend of fotografisch materiaal vectoriseren en manipuleren en naar een brush omzetten. Eens het materiaal goed voorbereid is, is het een kwestie instellingen van de brushes die je maakt goed te zetten. Dat is steeds anders afhankelijk van het beoogde doel waarvoor je de brush aan wil maken, je kan deze blijven aanpassen tot je er helemaal tevreden van bent. Belangrijk is dat je durft experimenteren om er vertrouwd mee te raken.

Leer meer


Overtuigd dat je de Adobe Illustrator brushes naar je hand wil zetten?
De 2-daagse Talent Academy Illustrator opleiding  ‘Creatieve technieken in Illustrator’ helpt je op weg om je eigen visuele stijl te ontwikkelen in Illustrator. Deze training  zit vol hands-on oefeningen en ervaringsdeskundige tips en tricks zodat je al doende praktijkgericht kan bijleren.


Geen tijd om je eigen penselen te maken?


Hier zijn enkele professionele bronnen die kwaliteitsvolle artistieke brushes voor Adobe Illustrator aanbieden. 

Geschreven door Elke

Creative Design Instructor

Elke & Typografics: we go way back. Een parcours langs grafische interventies en onze eigen studio vonden een voorlopige stopplaats bij Het Letterkabinet en de Talent Academy. Binnen onze creatieve ontmoetingsplaats in Gent geeft Elke vorm aan letterpress workshops en teambuildings, als trainer deelt ze haar kennis over Adobe Illustrator en de kleine gaatjes in haar agenda vult ze aan met consulting opdrachten. Als ervaren vormgeefster is ze gespecialiseerd in printmedia. Ze heeft een grote liefde voor illustratie en tekenen. Zoeken naar creatieve oplossingen in een hedendaagse vormgeving is haar ding. 


Een bezig bij, mag je zeggen. In haar vrije tijd zoemt ze naar buiten om te tuinieren, gaat ze koken en geniet ze van haar gezin. 


Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!