Top 5 After Effects Plug-ins

13 april 2021

Dat After Effects een heel uitgebreid programma is, moet ik jou alvast niet meer vertellen. Maar ondanks deze uitgebreide mogelijkheden is er als het ware een grote community ontstaan van plug-in- en scriptmakers die de mogelijkheden van After Effects nog sterk uitbreiden.

Sommige van deze plug-ins brengen extra functies aan die niet standaard in After Effects aanwezig zijn. En andere plug-ins vergemakkelijken dan weer zaken die wel al aanwezig zijn.

Prijzen voor plug-ins variëren van gratis tot enkele honderden euro’s. Maar een ding hebben de meeste van deze plug-ins wel gemeen en dat is dat ze je uren en soms dagen werk kunnen besparen. En dus de investering vaak na één project terugbetalen.

In deze blogpost lijst ik 5 plug-ins op die ik zelf gebruik en kan aanraden voor elke motion designer.

Top 5 After Effects Plug-ins


Duik Bassel


Prijs: Gratis
Duik is een heel uitgebreide animatie en rigging toolset. Deze plug-in is open source en gratis te downloaden en gebruiken. Het zit boordevol tools die je kunnen helpen bij het animeren en het riggen van bv. karakteranimaties. Dit is meteen ook de meest uitgebreide plug-in in deze lijst. Of je hem nu gebruikt voor een klein deel van de tools of voor het volledige pakket, zijn prijs van 0 euro maakt het een must have!

Animatie tools

Een van de panelen van Duik die ik persoonlijk het meest gebruik, is het “Animation” paneel. Hier vind je alles wat je nodig hebt om je easings van je keyframes aan te passen, zonder dat je pop-up panelen of de Graph Editor moet gebruiken. Dit maakt dat het paneel een gigantische time saver is. Begrijp mij niet verkeerd. De Graph Editor heeft zeker en vast zijn plaats in animatie en complexe bewegingen. Maar een groot deel van de tijd hoeven we enkel de influence aan te passen om onze motion graphics vloeiend van ons scherm te laten spatten.

Bovendien laat dit paneel ook toe keyframes te kopiëren en plakken overheen verschillende lagen tegelijkertijd. Gedaan met het kopiëren en plakken per laag!

Rigging

Duik wordt vaak gebruikt bij het maken van karakter rigs. Zo een rig is een beenderstructuur waar we artwork en controllers aan kunnen koppelen. En dit kan zelfs automatisch met de Auto-Rig functie zodat we ons karakter op een gemakkelijkere manier kunnen animeren. Hier kunnen we gebruik maken van Inverse Kinematics. Dat wil zeggen dat we onze handen en/of voeten kunnen animeren en dat de armen en/of voeten automatisch mee bewegen. Deze plug-in gebruiken we dan ook in onze Deep Dive Charachter Animation.
En nog veel meer tools

Duik is echt een schat aan motion design tools. Zaken als: automated walk cycle, animation blender, automations, effectors, camera tools, rename options… vind je er allemaal in terug.


Pins & Boxes


Prijs: $39.99
Een must have voor motion designers die vaak Motion graphic templates maken of veel titel of lower thirds animatie maken. Deze plug-in laat je toe om deze responsive te maken! Je voegt pins toe aan je text layer, waarna je op box klikt en er automatisch een shapelayer (of precomp of solid) gemaakt wordt die zich aanpast aan de lengte en hoogte van de tekst. Bovendien kan je de pins ook gebruiken om andere zaken aan te parenten zodat je heel complexe responsive templates of designs kan maken in een handomdraai.

Overlord


Prijs: $45.00
Mijn absoluut favoriete plug-in is Overlord van Battle Axe. Deze plug-in laat je toe om rechtstreeks vectoren uit te wisselen tussen After Effects en Illustrator. Gedaan met alles in Illustrator op lagen te plaatsen om ze daarna te importeren in After Effects. Om ze daarna nog eens om te zetten in shape layers. Met deze plug-in selecteer je gewoon de vectoren die je wil importeren en met slechts één klik op de knop worden deze als shape layers in je compositie ingeladen. Bovendien gaat deze plug-in een stuk beter om met transparantie en gradiënts te werken dan de traditionele manier.

Ook al aan projecten gewerkt waarin een Illustrator met veel geduld 139 artboards gemaakt heeft als storyboard/artwork voor een animatie? Wel ik kan je uit ervaring zeggen dat deze plug-in je uren voorbereidingswerk kan besparen. Die $45.00 is heel snel terugverdiend!

Smart Animator


Prijs: $19.99
Text animators zijn een krachtige tool in After Effects. Ze laten je toe om je tekst te animeren en achteraf kan je nog steeds de tekst aanpassen zonder de animatie opnieuw te moeten maken. Maar werken met deze text animators is vaak een complex en vooral tijdrovende bezigheid. Bij Ukramedia hebben ze daar iets op gevonden. Ze ontwikkelden de plug-in Smart Animator. Een eenvoudig paneel waarin je al deze text animators op een gemakkelijke manier kan toepassen. Bovendien kan je de in- en out points van je layers gebruiken om de animatie te starten en te stoppen. Gedaan met keyframes van hier naar daar sleuren.

FX Console

Prijs: Gratis
Ooit al van Andrew Cramer gehoord? Grote kans van wel. Hij is een échte goeroe als het aankomt op special effects in After Effects. Dit is waarschijnlijk zijn eenvoudigste plug-in, maar één die je veel tijd kan besparen. Deze plug-in stelt je in staat om via een shortcut meteen een zoekvenster te openen voor Effects en Presets, en deze dan snel toe te passen. Het geeft ook mogelijkheden om daar nog extra shortcuts aan toe te voegen voor veelgebruikte effecten. Bovendien kan je de default settings van effecten aanpassen. En zit er een slimme manier in om snapshots te nemen, te vergelijken en te exporteren. Zeker de moeite waard om te installeren! 

Geschreven door Tom

Motion & Video Instructor

Tom is geïnteresseerd in alles wat met wetenschap en techniek te maken heeft. Voor zijn hogere studies koos hij dan ook voor de richting chemie. Eens dat diploma op zak, bleek het tijd voor een heel nieuw avontuur en vatte hij de richting Cross Media Ontwerp aan de Arteveldehogeschool aan. Daar werd de liefde voor grafisch en crossmediaal design aangewakkerd.

Die kunde zette hij bij Typografics achtereenvolgens in als studiomedewerker en consultant voor zowel print als motion design opdrachten. Sinds 2018 verwent hij cursisten in onze Talent Academy met de inzichten in After Effects en Première Pro die hij in de loop van zijn jarenlange carrière verzamelen wist.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!