finaldefdefv2 en andere versie-namen die nergens toe leiden
Zeer typisch binnen de grafische diensten is dit systeem om opmaakbestanden te benoemen. We zien dit voornamelijk, maar niet exclusief, bij InDesign-bestanden. Het idee is hier om regelmatig een nieuwe versie op te slaan van je bestaand project, om indien nodig terug te kunnen vallen op een oudere versie mocht er iets fout lopen of de klant of werkgever zou zich bedenken.
Bijgevolg zien we vaak bestandsnamen met toevoeging _versie1 of _v1, _v2, _3, enzovoort. Hier kan je op z’n minst nog zien wat de laatste versie is… ook al loopt het zelfs hierop soms fout. Meer verwarring zien we dan wanneer het project op z’n einde loopt en de finale versie _final of _def wordt opgeslagen. Alleen blijkt dat vaak niet zo finaal te zijn en verdere revisies worden gemaakt, vandaar de soms creatieve maar verwarrende toevoegingen _finalfinal, _finaldef of meer van dat soorts.
Er zijn hier twee zaken die een probleem veroorzaken. Eerste en vooral is er de compulsieve drang om bij elke stap een nieuwe versie op te slaan. Als tweede kan het tot verwarring leiden omdat je niet ziet welke versie nu eigenlijk de juiste is. Beide problemen zijn eenvoudig op te lossen.
Het principe dat we beter zouden moeten hanteren is dat van ‘the single version of the truth’. Het principe komt uit de business management-hoek, maar is zeker ook toepasbaar ons. Aangezien we samenwerken met andere collega’s of bestanden vaak overdragen naar andere partijen, is het belangrijk om toegang te hebben tot dezelfde gecentraliseerde informatie en bestanden. Twee of meer versies hebben van je database met productinformatie zou bijvoorbeeld een heel slecht idee zijn, want die informatie gaat niet consistent zijn: elke database gaat zijn eigen leven te gaan leiden.
Dit geldt ook voor onze werkbestanden in een grafische workflow. Probeer alles zo gecentraliseerd mogelijk te houden en vermijd ‘multiple versions of the truth’. Dit kan je heel eenvoudig door altijd verder te werken op dezelfde versie, zonder enige toevoeging van welke versie dit is.
Wens je toch manuele backups te maken, gebruik dan Save a Copy en sla op in een apart mapje met de naam Archief of Backups of wat je ook het meest duidelijk lijkt. Of je doet dat in je Finder of Explorer met een snel duplicaat. Hier mag je dan wel de versie-naam toevoegen, maar dan weet je dat dit altijd ‘vorige versie’ betekent. Hetzelfde principe geldt voor output-bestanden. Overschrijf liever je enige echte origineel, en wil je toch eerdere bestanden behouden, archiveer die dan in een mappenstructuur.
Persoonlijk heb ik zelden zo’n manueel gemaakte backup of vorige versie écht nodig gehad. In geval van bestandscorruptie of verloren bestanden is er vaak het backup-systeem van de netwerkschijf of cloud-dienst die ik gebruik. Gaat het om een stap terugzetten in het design-proces, dan verlies ik vaak nog meer werk wanneer ik terugval op een vorig design, want de twintig andere aanpassingen zijn wel nog ok. Ik zal dus eerder in het huidige ontwerp de stap terug zetten.