InDesign: beelden omzetten naar CYMK #printsmart #idp16

19 oktober 2016

Inconsistentie tussen beeldschermen en print

Elke grafische vormgever en designer weet dat documenten die drukklaar gemaakt moeten worden omgezet moeten worden naar CYMK. Maar het is eigenlijk niet erg slim om beelden in CYMK te bewaren.

  • Er is inconsistentie tussen het RGB-beeld voor beeldschermen en het beeld voor print.
  • Bestanden worden dubbel bewaard en servers en systemen raken zo sneller vol en overbelast.
  • Er bestaat de kans op vergissingen.

InDesign zorgt er al enkele jaren voor dat je bestanden kunt omzetten naar CYMK op het moment van export naar PDF. In het gedeelte “output” kun je dit monitoren en aanpassen.
 
De omzetting is dus dezelfde als diegene die je kiest in Photoshop via Image > Mode > CYMK Color

Wil je graag kleuraanpassingen uitvoeren in Photoshop, dan doe je dat best non-destructief (met aanpassingslagen) in de RGB-kleurruimte. De CYMK-omzetting kun je beoordelen via View > Proof Colors (command + Y) terwijl je in de RGB-kleurruimte blijft werken. Om verrassingen - zoals overgesatureerde beelden in RGB - te vermijden controleer je je kleuraanpassingen op het einde best nog eens in CYMK. 

Geschreven door Michael

Talent Academy Supervisor

Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software.

​Daarnaast staat hij in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!