InDesign: beelden omzetten naar CYMK #printsmart #idp16

19 oktober 2016

Inconsistentie tussen beeldschermen en print

Elke grafische vormgever en designer weet dat documenten die drukklaar gemaakt moeten worden omgezet moeten worden naar CYMK. Maar het is eigenlijk niet erg slim om beelden in CYMK te bewaren.

  • Er is inconsistentie tussen het RGB-beeld voor beeldschermen en het beeld voor print.
  • Bestanden worden dubbel bewaard en servers en systemen raken zo sneller vol en overbelast.
  • Er bestaat de kans op vergissingen.

InDesign zorgt er al enkele jaren voor dat je bestanden kunt omzetten naar CYMK op het moment van export naar PDF. In het gedeelte “output” kun je dit monitoren en aanpassen.
 
De omzetting is dus dezelfde als diegene die je kiest in Photoshop via Image > Mode > CYMK Color

Wil je graag kleuraanpassingen uitvoeren in Photoshop, dan doe je dat best non-destructief (met aanpassingslagen) in de RGB-kleurruimte. De CYMK-omzetting kun je beoordelen via View > Proof Colors (command + Y) terwijl je in de RGB-kleurruimte blijft werken. Om verrassingen - zoals overgesatureerde beelden in RGB - te vermijden controleer je je kleuraanpassingen op het einde best nog eens in CYMK. 

Geschreven door Michael

Talent Academy Manager

Michael is Adobe Certified Instructor en dat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met Anke, onze H.R. manager zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische opleidingen op maat samen.
​In de tijd die rest verdiept hij zich in geavanceerde technieken die het werk sneller en efficiënter laten verlopen en houdt hij continu de vernieuwingen bij Adobe in de gaten.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.