Guides (hulplijnen): 6 onmisbare tips

2 november 2016

Onze grafische specialisten staan ook tijdens deze vakantieperiode klaar met goede raad en bruikbare tips voor grafische designers! Deze week: 6 tips die je het werken met guides (hulplijnen) makkelijker maken. 

Elke graficus gebruikt hulplijnen (guides) die je vanuit het liniaal (ruler) bovenaan of links trekt  om zaken op elkaar uit te lijnen op je pagina.  Maar we durven wedden dat je deze 6 tips nog niet kende!

Tip 1

Drag guides

Vanuit de ruler bovenaan trekken we horizontale guides en vanuit de rulers links verticale guides. Dat weet het kleinste kind. En als je tijdens deze trekken van horizontale en verticale hulplijnen met de cursor landt op een pagina dan eindig je met een page-guide. Land je tijdens het slepen op het pasteboard dan eindig je logischerwijze met een pasteboard-guide.

Maar wist je dat je gewoon kan dubbelklikken in een ruler? Op die positie wordt dan een verticale guide aangemaakt (bij dubbelklikken in de top-ruler) of een horizontale guide (bij klikken op de left-ruler).

Wie nog sneller en accurater wil werken maakt gebruik van deze tips: 
 

  • Slepen met de command-toets ingedrukt (ctrl op de pc) maakt steeds een pasteboard-guide aan..
  • Slepen met de option-toets ingedrukt (alt op de pc) keert de oriëntatie om.
  • Slepen met de shift-toets doet je guides “snappen” naar hele stappen.


Je kan deze toetsencombinaties ook nog eens combineren. De functie met de shift-toets kan je ook gebruiken in combinatie met dubbelklikken in een ruler.

Tip 2

Select all guides

Bij Typografics werken we regelmatig op documenten van andere gebruikers. Soms bevatten deze documenten tientallen guides die voor de oorspronkelijke gebruiker zeker zin hadden, maar waarvan wij niet altijd de bestaansreden kunnen achterhalen. Uiteraard kunnen we deze niet zomaar deleten en al zeker niet als de oorspronkelijke designer het document verder zal afwerken en deze guides misschien nodig heeft. Maar voor ons kunnen al deze hulplijnen best verwarrend zijn. De oplossing? Via de command+option+G (ctrl + alt + G) selecteer je alle guides en steek je ze in een laag genaamd “guides”. Zo gaan ze niet verloren en kunnen we ze nadien terug actief maken. :-)

Tip 3

Delete all guides

Soms wil je gewoon alle guides verwijderen. Uiteraard kan je de shortcut hierboven vermeld gebruiken en vervolgens deleten. Nog handiger is het echter om rechts te klikken in een ruler en te kiezen voor “Delete All Guides on Spread”. Je vindt deze functie ook via View > Grids & Guides > Delete All Guides on Spread.

Tip 4

Create guides

Wie Layout > Create Guides… nog niet kent doet er zeker goed aan deze functie te verkennen. Je kan namelijk - los van de marge-instelling - je document opdelen in rijen en kolommen met een eigen tussenruimte (gutter). Je baseert je daarvoor al dan niet op je marge-instellingen of pagina-formaat. Ook hier is de mogelijkheid voorzien om alle bestaande guides te verwijderen.

Tip 5

Color guides

Wie een onderverdeling wil maken binnen de guides kan dat doen door middel van verschillende kleuren. Via Layout > Ruler Guides… kun je voor de guides die je geselecteerd hebt een kleur kiezen. De View Treshold in deze dialoogbox duidt aan onder welk zoompercentage deze guides niet meer zichtbaar zijn.

Tip 6

Unlock column guides

Bij het opmaken van je document heb je bij Columns bewust gekozen voor een aantal kolommen en de bijbehorende gutter. Eens je aan het schikken bent lijkt het echter beter om 1 kolom breder (of smaller) te maken. Wist je dat je deze kan verslepen door deze los te maken? Probeer het zelf maar eens via View > Grids & Guides > Lock Column Guides en je zal zien dat je cursor verandert wanneer je in de buurt van zo’n guide komt zodat je die kunt verslepen.

Geschreven door Michael

Talent Academy Supervisor

Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software.

​Daarnaast staat hij in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!