Gratis download: Glyph catalog

22 juli 2021

Ik moet toegeven dat dit een passieproject is. Gemaakt uit liefde voor typografie, tot stand gekomen met EasyCatalog.

Over de download


Deze digitale editie kan gebruikt worden als visueel overzicht van tekens of dus glyphs; voor typografen, grafisch ontwerpers, letterontwerpers, copywriters of iedereen met een hart voor typografie. Het biedt een overzicht van (bijna) alle tekens die gebruikt kunnen worden binnen een algemene Europese context, gesorteerd volgens de Unicode-indeling.

Er zijn vier edities beschikbaar, de verschillen worden bepaald door de doelgroepen. Heb je een Mac of Windows, welk toetsenbord heb je, of heb je deze nodig voor het web? 

Het overzicht bevat de benaming en alternatieve benamingen van de tekens, de Unicode-ID en indien relevant, de invoermogelijkheid via het toetsenbord. Voor webdesigners en de techneuten onder ons is er een versie met ascii en html-entities.

De catalogus werd automatisch gegenereerd aan de hand van EasyCatalog, een InDesign‑plugin bedoeld voor database‑publishing. Het resultaat kan enkel zo goed zijn als de kwaliteit en volledigheid van de database. Mocht je fouten vinden of ontbrekende tekens, dan is elke feedback welkom. Contactgegevens vind je achteraan de catalogus.

Mocht je een gedrukte versie wensen, de pagina’s zijn opgesteld op A5-formaat, wat het mogelijk maakt om op A4-spreads te drukken. Wens je dubbelzijdig A4 te drukken, gebruik dan de scaling options.

Over dit project


Twee cruciale factoren spelen hier een rol: een degelijke database en een stevige kennis van EasyCatalog. 

Als database werd hier gebruik gemaakt van een excel-bestand, in InDesign lees je die in met de EasyCatalog-plugin. De gegevens worden dan gegroepeerd en gesorteerd volgens de indeling die je wenst voor de catalogus. 

De gegevens worden dan gekoppeld aan de opgemaakte lay‑out. In dit geval waren dat elementen voorzien op een stramienpagina. Vervolgens koppel je nog wat logica voor de automatisatie. Wanneer alles perfect opgesteld is, kan je alle artikels selecteren en de pagina’s automatisch laten opvullen. 

Download de Glyph catalog hier!


Interesse in EasyCatalog?


Wens je zelf een EasyCatalog‑project op poten te zetten? Wij kunnen je ondersteunen zowel op vlak van opleidingen en uitvoering, ter plaatse of op afstand.

Geschreven door Jensie

Desktop Publishing Instructor

Jensie behaalde een Masterdiploma Beeldende Kunsten aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en werkte daarna 8 jaar op de grafische dienst van een groothandel/ontwikkelaar van elektronica. Daar lag de focus vooral op de opmaak en datapublishing van catalogi via de plugin EasyCatalog voor InDesign. Sinds de zomer van 2018 versterkt Jensie het Talent Academy team. Sindsdien stelt hij zijn expertise niet enkel als consultant ter beschikking maar deelt hij zijn kennis ook met cursisten in ons Adobe Authorised Training Centre.

In zijn vrije tijd is Jensie graag creatief bezig. Zo stond hij meer dan 10 jaar zijn mannetje als instructeur in het jeugdwerk. Hiernaast houdt hij van tekenen en speelt hij gitaar. Verder kun je Jensie blij maken met goede films, games of graphic novels.


Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!