Mocht je denken dat InDesign beperkingen heeft, dan heb je nog geen kennis gemaakt met scripts. Niet dat je nu een programmeertaal moet leren schrijven. Gebruik maken van bestaande scripts kan enorm nuttig zijn voor je workflow. Hier alvast 5 scripts die ik hard aanraad.
Even een barcode nodig? Dit script behandelt EAN-13 barcodes. Gewoon opstarten, cijferreeks ingeven en na bevestiging wordt deze opgebouwd in je openstaand document, opgevuld met zwart kleurstaal. En ja, je kan het kleur aanpassen, maar pas hiermee op want niet alle scanners kunnen dit lezen, en zet het zeker nooit in negatief.
Zijn de afmetingen niet correct, kan je deze met je zwarte selectiepijl aanpassen en mocht het niet meer proportioneel zijn, start het script opnieuw op met de barcode geselecteerd, want dan hoef je de cijfers niet meer in te vullen. Of je tekent eerst een rechthoek in het juiste formaat en hierop laat je het script los.
Je kan niet zomaar willekeurige cijfers ingeven, want het script controleert op de geldigheid van de cijferreeks, en het werkt enkel maar met EAN-13 barcodes, welke je op nagenoeg elke productverpakking in huis kan terugvinden. Artikels geproduceerd in België starten altijd met 54. Voor andere types barcode kan je best een plugin zoeken, of een ander script.
Dit script bestaat reeds sinds 2007 en is aan de hand van Marc Autret. Een verbeterde versie ervan kan je vinden op
www.indiscripts.com voor een prijsje.
Bijgeleverd is ook een script uit 2013 van Konstantin Smorodskydat dat meerdere barcodes in batch kan verwerken, maar hou er rekening mee dat dit in nieuwe, afzonderlijke InDesign-documenten gebeurt.
Zet heel vlug meerdere documenten om naar een ander formaat. Een klassiek voorbeeld zou zijn alle InDesign documenten binnen een folder omzetten naar PDF. Of je hebt een boel oude QuarkXPress bestanden die je naar InDesign wilt omzetten. Andere doelformaten zijn idml, jpg en png, een Package en xml, om er maar een paar te noemen.
Als alternatief kan je ook meerdere documenten open zetten en het script hierop laten lopen.
Opnieuw een veelzijdig script om documenten te exporteren, maar ik gebruik het meestal binnen het kader van layer versioning. Dit is een opzet waarbij binnen één document verschillende versies worden opgesteld op afzonderlijke lagen, zoals voor taalversies. Concreet heb ik dan een of meerdere basislagen voor alle gemeenschappelijk visuals of teksten, en voor elke taal heb ik een aparte laag opgesteld. Zo kan ik alles binnen één document houden en voor de creatie van de verschillende pdf’s start ik dit script, welke een aparte pdf schrijft voor de laagversies die ik aanduid.
Deze heeft me ook al veel uit de brand geholpen. We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt: bij het openen van een document blijkt dat alle 250 beelden niet kunnen gevonden worden. Herkoppelen is uiteraard niet moeilijk, maar het echte probleem is wanneer deze verdeeld zijn over verschillende folders op je harde schijf of netwerk.
Met dit script kan je de zoektocht laten starten vanaf een root-folder. Het script doorzoekt ook alle subfolders en herkoppelt indien de gezochte bestandsnamen gevonden worden. Je hebt de optie om alles te herkoppelen of enkel de ontbrekende bestanden. Een tip hier is om een zo dicht mogelijke parent folder te kiezen in plaats van je volledige netwerkschijf, want het doorzoekt elke map.
Er is enkel nog verbetering mogelijk, mocht het script zich ook kunnen beperken tot de juiste extensie. Momenteel doet het dit niet. Een factor die problematisch kan zijn wanneer al je psd’s plots vervangen worden door lage resolutie-jpeg’s bijvoorbeeld.
Niet elk lettertype ondersteunt dezelfde diversiteit aan tekens. Dan krijg je te maken met missing Glyphs. Deze probleemgevallen snel en efficiënt verwerken wordt mogelijk gemaakt dankzij dit script. Het zal alle ontbrekende glyphs in een alternatief lettertype naar keuze zetten. Het komt er vooral op aan dat je reeds een uitgebreid en passend lettertype gekozen hebt.
Installatie
Het installeren van scripts is vrij oldskool. Open je Scripts-venster onder Window > Utilities (Venster > Hulpmiddelen). Rechtsklik op User Scripts en open de locatie in je Finder of Explorer. Plaats je scripts in het mapje Scripts Panel.
Tips
- Sommige scripts bestaan uit function-loops, waardoor ze zeer snel “duizend” keer een actie na elkaar kunnen uitvoeren voor verschillende instanties. Wanneer het fout loopt en je moet dit ongedaan maken, kan dat betekenen dat je duizend stappen moet terugkeren. Niet zomaar één keer CMD/CTRL-Z’en dus. Speel het veilig en hou een back-up van je document achter de hand.
- Je kan een sneltoets koppelen aan een script, mocht je dit heel vaak nodig hebben, via Edit > Keyboard Shortcuts…
- Wanneer je veel scripts begint te verzamelen, wordt het allemaal gauw een rommeltje. Je kan je organiseren door ze te sorteren in subfolders, je zal ze in het Scripts-venster in dezelfde indeling zien.
Scripts vinden
Iedereen kan met Google werken uiteraard. Zoek op “InDesign Script” en een trefwoord wat betreft het beoogde doel. Toch zal je vaak op dezelfde resources terecht komen. De wereld van InDesign-scripters is vrij klein, enkele eerbare vermeldingen zijn: Peter Kahrel, JongWare (aka wijlen Theunis DeJong), Kasyan Servetsky, Luis Felipe Corullón, Marc Autret, Rorohiko en Hans Haesler. Dat kunnen ook goede trefwoorden zijn.
Zoek je iets op maat van een specifieke taak, kan je terecht op de Adobe Scripting community https://community.adobe.com/t5/indesign/bd-p/indesign?page=1&sort=latest_replies&filter=all&topics=label-scripting . Wees zorgvuldig en probeer je probleem zo accuraat en volledig mogelijk uit te leggen, de community is vrij responsief en voordat je het weet heb je een script op maat gemaakt.
Of je schrijft je in voor een opleiding InDesign Advanced, daar passeren ook enkele script de revue en na afloop deel ik ook mijn collectie, die ondertussen in de 200 scripts loopt.