Going mobile met Adobe apps

20 juni 2022

Onbekend is onbemind


Sinds de lancering van Creative Cloud in 2012 werkt Adobe hard aan de ontwikkeling van mobiele applicaties. En het zijn er een hoop. We merken in onze Academy echter vaak dat veel designers de mobiele apps nog niet ontdekt hebben. En daar willen we met deze blogpost wat aan doen.

In de begindagen van het Adobe verhaal op mobile devices was er een veelheid aan apps die duidelijk een eerste poging waren. Photoshop, InDesign en Illustrator kregen een soort van companion apps. Vaak beperkt in mogelijkheden, maar je moet toch ergens beginnen nietwaar?

2012 is inmiddels een eeuwigheid geleden en ze hebben niet stilgezeten bij Adobe. Het mobiele verhaal en wat ze zelf het multi surface app principe noemen, is iets waar ze hard aan gewerkt hebben en duidelijk nog toekomstplannen mee hebben.

Multi surface apps. Say what now?


Multi surface apps zijn een boeiend concept. Het zijn apps die je toelaten om je project op eender welk toestel te beginnen en verder te zetten op andere. Allemaal geconnecteerd via de cloud d.m.v. je Adobe ID. De eerste app die deze workflow helemaal ondersteunde was Adobe Lightroom CC. De software is beschikbaar voor desktop, tablet, smartphone en geloof het of niet in de webbrowser.
Foto’s die je op eender welk toestel toevoegt zijn beschikbaar en bewerkbaar in alle andere apps. Persoonlijk gebruik ik Lightroom heel vaak. Het is handig om mijn fotocollectie te beheren en te bewerken. Ik heb mijn hele fotobibliotheek steeds bij de hand. Bovendien zijn er nog tal van cloud verbindingen met bijvoorbeeld Photoshop en CC Express die het mogelijk maken om mijn foto’s meteen in die app of service te gebruiken. Heb je Lightroom CC nog nooit gebruikt dan kan ik je dat zeker aanraden.

Multi surface video creatie


Video is een vaste waarde in de communicatiemix geworden. Geen wonder dat video editing de volgende in de lijn werd om in het multi surface verhaal mee te gaan. Enkele jaren geleden zagen we de lancering van Premiere Rush. Een ogenschijnlijk lichtgewicht versie van Premiere Pro. Maar schijn bedriegt. Premiere Rush werd gelanceerd als een eenvoudiger te gebruiken videomontage app voor de moderne content creator. De app combineert een aantal essentiële features en functies voor het creëren van good looking video’s.

  • Montage > Check
  • Geanimeerde titels en overlays > Check
  • Soundtracks toevoegen > Check
  • Eenvoudig publiceren naar je social media kanalen > Check, check, check

Net als bij Lightroom CC begin je een project op je smartphone, tablet of desktop en zet je het naadloos verder op een ander toestel. Je projecten worden standaard in de cloud opgeslagen en zijn zo dus overal beschikbaar.

Ik heb me al uren geamuseerd met het maken van filmpjes van vrienden en familie. Too easy.

Photoshop en Illustrator join the party

Enkele jaren geleden verscheen de iPad Pro. Een uiterst krachtige tablet die de weg plaveide voor krachtigere apps. Adobe was helemaal mee en al snel volgde de release van Photoshop voor iPad en een jaar later de release van Adobe Illustrator.

Heb je je ooit afgevraagd waarom je bij het opslaan van documenten deze vraag kreeg op je computer?
Daarom dus. Cloud documents bieden een hoop cloud voordelen. Vreemd genoeg staat bewerken op iPad niet in dat lijstje en is het de reden waarom we cloud documents hebben.

Photoshop of Illustrator bestanden die je op de computer maakt en als cloud bestand opslaat, kan je meteen op je iPad openen en omgekeerd.
Pro opmerking: Cloud bestanden hebben geen lokaal bestand, wat werken in een bedrijfsomgeving soms moeilijk maakt omdat je geen bestand op je server kan opslaan. Je kan ze wel delen met collega’s maar het gebruik van cloud files is momenteel toch eerder handig voor een persoonlijke workflow.

Marketing power met CC Express


Nog niet zo lang geleden zag CC Express het daglicht, de nieuwe naam van Adobe Spark die ook een nieuwe verpakking meebracht. Wat in de verpakking zit is echter niets nieuws … Met CC Express richt Adobe zich tot het marketing publiek, marketeers willen snel eye-catching visuals voor social media maken en dat is wat je met deze set van apps kan doen.
Adobe Spark (nu dus CC Express) is het Adobe antwoord op Canva, een alomtegenwoordige app in de marketingwereld. Groot voordeel bij CC Express is uiteraard de naadloze integratie met het Adobe ecosysteem. Zo kan je gemakkelijk middelen gebruiken uit de Creative Cloud Bibliotheken en ook makkelijk foto’s uit je Lightroom Albums toevoegen. Die connecties maken het een interessant gereedschap om efficiënte samenwerkingen tussen marketeers en designers op te zetten.

Ook Premiere Rush voor videomontage werd aan de Express familie toegevoegd.

Photoshop Express - dat al vele jaren bestond op smartphone - maakt hier een terugkeer en biedt een boeiende mix aan functies die essentieel zijn bij de productie van social media graphics. Denk daarbij aan het uitsnijden van beelden, kleuren aanpassen en snel kleine retouches uitvoeren. Download de app gewoon eens op je phone of tablet en take it for a spin.

Glazen bol momentje


Bij de Academy houden we onze vinger aan de pols. We hebben geruchten opgevangen dat ook InDesign in de nabije toekomst de familie op iPad zal vervoegen. Gaan we een volledig bruikbare versie van InDesign te zien krijgen? Daar kan mijn DTP mind niet bij. Een flyer of folder maken op je iPad, sure. Maar ik zie mezelf niet meteen een lange brochure of catalogus lay-outen op een iPad.

Wat we ook opgevangen hebben en waar mijn DTP hart sneller van gaat slaan is copy editing online. We hebben reeds een krachtige review tool in InDesign maar nu dus de mogelijkheid om copywriters toe te laten in je opmaak zodat ze teksten on the fly in de browser kunnen aanpassen. Een moderne redactietool als het ware, daar droomt deze trainer al lang van.

Nieuwsgierig?


Deze blogpost is slechts het voorwoord van het mobiele verhaal dat Adobe aan het schrijven is. Wil je graag eens op verkenning in alle apps en online services van Adobe? Open dan snel de Creative Cloud desktop app op je computer, navigeer naar de alle apps tab en selecteer bovenaan Mobile en Web. Je krijgt een overzicht van de meer dan veertig apps en services.
Vanuit dit scherm stuur je links naar je smartphone of tablet en kan je de apps meteen installeren. Na installatie rest er je nog 1 grote hindernis, wat was nu weer dat verdomde wachtwoord van je Adobe login! :p

Meer leren?
Bel met één van onze trainers om de relevantie van mobiele apps voor jou of je bedrijf te bespreken. 


Geschreven door Michael

Talent Academy Supervisor

Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software.

​Daarnaast staat hij in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!