De almachtige Alt-toets

18 mei 2021

De almachtige Alt-toets

Een hele blogpost over 1 toets op je keyboard? Jazeker! Want we gaan het even hebben over de alt-toets. In de sector beter bekend als de “make everything better key”. In tal van Adobe-applicaties en hun gereedschappen of functies doet de alt-toets namelijk magische dingen. So here we go: 5 keer bewezen dat de alt-toets je leven gemakkelijker maakt.

01 Sneller nieuwe stijlen maken


Alt + Klik nieuwe stijl knop.
Houd de alt-toets ingedrukt terwijl je in het paragraph styles paneel onderaan op het ‘nieuwe stijl’-knopje klikt.

Resultaat: De paragraph style options gaan onmiddellijk open waardoor je meteen een naam aan je stijl kan geven. Vervolgens druk je op enter en you’re done!

02 Textframe options


Alt + Dubbelklik tekstkader
Wie vaak in InDesign werkt, opent tientallen keren per dag de tekstkader opties. De ervaringsdeskundigen weten dat je dit met CTRL of CMD+B kan doen. Maar heb je al eens de alt-toets ingehouden terwijl je met de zwarte pijl op een tekstkader dubbelklikt? Try it!

Resultaat: De tekstkader opties komen tevoorschijn. Bonus tip: Doe je dit op een geplaatst beeld, dan gaat dat bestand open in zijn standaardprogramma.

03 Object dupliceren en verplaatsen


Alt + Enter
An oldie but goldie. Wanneer je alt ingedrukt houdt terwijl je met de zwarte pijl een object verplaatst dan dupliceer je het ook meteen. Dit trucje werkt in bijna alle Adobe-applicaties! En de meesten kennen dit ook. Maar wist je dat dit ook werkt bij het ingeven van precieze coördinaten? Selecteer een object, wijzig bovenaan het x-coördinaat en houd alt ingedrukt terwijl je op enter drukt om te bevestigen.

Resultaat: Een kopie van je object op de nieuwe locatie.

04 Alle opties bekijken


Alt + Klik buttons in Control paneel
PC-gebruikers noemen het de alt-toets maar Mac gebruikers de option-key. En dat is in principe een betere naam want deze toets geeft je vaak extra opties bij het aanklikken van zaken. Houd de alt-toets ingedrukt en klik eens op onderstaande opties in het control panel van InDesign!

Resultaat: Je krijgt de volledige opties te zien van deze functies.

05 Zoom zoom zoom


Alt + Scroll
We gaan het niet hebben over video conferencing maar simpelweg in- en uitzoomen in InDesign. Houd de alt-toets ingedrukt en gebruik de scroll wheel op je muis.

Resultaat: Je zoomt in en uit.


De alt-toets is werkelijk onze beste vriend. Dit waren slechts vijf voorbeelden waar de alt-toets het werken makkelijker maakt in InDesign. Maar ook in andere Adobe-applicaties heeft de toets magische krachten.

Wat zijn jouw favoriete alt shortcuts? Laat het ons weten op onze socials!

Geschreven door Michael

Talent Academy Manager

Michael is Adobe Certified Instructor en dat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met Anke, onze H.R. manager zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische opleidingen op maat samen.
​In de tijd die rest verdiept hij zich in geavanceerde technieken die het werk sneller en efficiënter laten verlopen en houdt hij continu de vernieuwingen bij Adobe in de gaten.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.