Bye Bye Type 1 fonts

14 juli 2021

Type 1 fonts?

Type 1 is een verouderd bestandsformaat voor lettertypes. Origineel door Adobe gelanceerd in 1984. In 1999 echter stopte Adobe zelf al met de creatie van Type 1 fonts en introduceerden ze het Open Type formaat. Sinds 2005 maakte bijna niemand nog Type 1 fonts. 2005 dat is ancient history in de wereld van technologie dus van waar al deze ophef?

De meeste mensen zullen hier niets van merken, maar in de design community zullen er mogelijk wel wat spreekwoordelijke lijken uit de kast vallen. Designers staan bekend om het verzamelen van lettertypes, o wat zijn we trots op onze uitgebreide collectie lettertypes. En sommigen onder ons zitten al heel wat jaartjes in de bizz en hebben dus ongetwijfeld een aantal van deze Type 1 fonts in hun collectie. 

Wat gaat er gebeuren?

Vanaf 2023 zullen InDesign, Illustrator en Photoshop dit jaar zelfs al geen Type 1 fonts meer weergeven in hun font dropdown menu’s. Open je een ouder document in één van deze apps waarin een Type 1 gebruikt werd dan zal je het bekende missing font venster te zien krijgen.

PDF en EPS bestanden waarin deze gebruikt werden zullen geen probleem ervaren wanneer je deze gaat proberen weergeven of afdrukken. Maar als je deze bestanden wil gaan openen in Illustrator of Photoshop en bewerken dan ga je dus in de problemen zitten.

Wat doe je eraan?Kopen

Er zijn een aantal dingen die je kan doen en dingen die je misschien beter niet doet. Het eerste wat we je aanraden is uit te zoeken of de producent (type foundry) van het font nog bestaat en op diens website te kijken of ze een moderne versie in truetype of opentype aanbieden.

Mogelijks zal je het font dan opnieuw moeten aankopen maar na 25 jaar heb je toch wel al het onderste uit die Type 1 kan gehaald denken we dan.


Gelijkaardig zoeken

Wordt het font niet langer gemaakt dan zit er niets anders op dan een gelijkaardig font te zoeken. Om gelijkaardige fonts te zoeken kan je eens een kijkje nemen op whatthefont.com. Deze site laat je toe om op basis van een afbeelding een lettertype te zoeken. Upload dus een jpg van een woord in dat font en je zal gelijkaardige fonts in de resultaten vinden.


Converteren

Je kan een lettertype omzetten naar een ander type bestand door gebruik te maken van een (betalende) app zoals Transtype van Fontlab of via een website zoals Online Font Converter.

Hier dienen we wel een kleine disclaimer bij te plaatsen! Waarschuwing wij raden niet aan om fonts zomaar om te zetten naar een ander bestandstype omdat dit namelijk in strijd kan zijn met de font licentie. U bent gewaarschuwd.


Type 1 font spotting

Wil je type 1 fonts opsnorren op je machine dan doe je dat als volgt. gebruik makende van de fontbook app op je mac kan je in het zoekvenster type 1 invullen en op soort laten zoeken. Zo zie je welke fonts type 1 zijn en kan je er mee aan de slag.

Klik in de app het info knopje aan en vervolgens geef je type 1 in in het zoekveld en zoek je op soort (kind).

Conclusie

Geen paniek dus! Dingen komen en dingen gaan. Snor je type 1’s op, tracht ze opnieuw aan te kopen, zoek gelijkaardige of zet ze om via een app of website en Carry On ;)

Geschreven door Michael

Talent Academy Supervisor

Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software.

​Daarnaast staat hij in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!