Adobe Creative Cloud, Adobe Creative Suite, CC, CS6
19 september 2017
Sinds 9 januari 2017 is Adobe gestopt met het verdelen van de CS6. Er was sowieso al een tijdje geen support meer voor de CS6 en ook wie wacht naar nieuwe upgrades of bugfixes is er aan voor de moeite. Dat betekent dus dat vormgevers en andere creatives meer en meer richting CC geleid worden, maar dat hoeft geen slechte zaak te zijn. We zetten even de 6 voornaamste verschillen tussen Adobe CS6 en Adobe CC op een rijtje.
Wil je op de hoogte zijn van de laatste nieuwe features en tools in Creative Cloud? Kom dan zeker naar onze training Adobe CC Upgrade, waar we je alles vertellen wat je als designer moet weten!
Eén van de belangrijkste verschillen is het verschil in betalingswijze en budget. Vroeger kocht je de software (de CS6 of een andere versie van de Adobe Creative Suite) en installeerde je die op je eigen computer. De Creative Cloud is een abonnementsmodel: je betaalt per maand een bepaald bedrag. Het is eigenlijk een abonnement voor ALLE applicaties van Adobe. Een product-abonnement kost ongeveer 20 euro/app/maand. Voor 3 apps betaal je meer dan voor een subscriptie op de ganse Creative Cloud.
Je zult ons niet horen beweren dat Adobe software een koopje is, maar het ‘subscription model’ van Creative Cloud zorgt er in elk geval voor dat je niet in één keer honderden of zelfs duizenden euro’s moet ophoesten om te kunnen werken.
Voor bedrijven is ook makkelijker om zo realistische budgetinschattingen te maken én onder controle te houden.
Voor de komst van Adobe CC installeerde je de software op 1 device, wellicht een desktop of een laptop. Met een laptop was je nog enigszins mobiel, met een desktop was het al heel wat minder.
Met Creative Cloud wordt dit een heel ander verhaal. Je installeert de software op zoveel computers als je wil. Je logt dan simpelweg in met je Adobe ID (login) om te werken. Je kan met je Adobe ID op twee computers tegelijkertijd ingelogd zijn. Bovendien zorgt Creative Sync ervoor dat ook je bestanden en bibliotheken in de Creative Cloud opgeslagen worden.
Wie een catalogus ontwerpt doet dat wellicht niet van op zijn smartphone, maar in de Creative Cloud beschik je ook over een boel apps waarmee je via smartphone of tablet eenvoudige bewerkingen uitvoert. We denken dan aan Lightroom Mobile of Adobe Premiere Clip om video’s op je iPhone te kunnen bewerken. Via je Adobe ID en Creative Sync stuur je je mobiele creaties door naar je desktop applicaties om ze verder af te werken. In de andere richting zijn foto’s, vector files en CC Libraries direct toegankelijk in de mobiele apps.
Adobe CC is er speciaal op gericht om samenwerking binnen een creatief team te bevorderen en je workflow sneller en efficiënter te laten verlopen. Je kunt files delen en uitwisselen, gemeenschappelijke bibliotheken en beeldbanken beheren, versies managen en het eindresultaat exporteren op verschillende manieren. Een hele verbetering dus.
Voor Adobe is en blijft CC hét paradepaardje voor vormgevers en designers. De hele Creative Cloud wordt voortdurend upgedate, geüpgraded en uitgebreid. Dat kan gaan van het wegwerken van kleine vervelende bugs tot het introduceren van nieuwe features of shortcuts. Om de zoveel tijd is er een grote nieuwe release waarbij de belangrijkste programma’s significant uitgebreid en aangepast worden. En het leuke is: dat zit allemaal in de prijs van je abonnement vervat.
In het geval van de CS6 of vroeger kon je wel patches downloaden, maar de grote nieuwe releases moest je wel opnieuw aanschaffen. En dat betekende vaak een hele investering.
Het leuke aan de Adobe CC is dat je er veel extraatjes bij krijgt waar je veel aan hebt. Zo heb je bijvoorbeeld toegang tot een boel exclusieve tutorials die je vrij kunt consulteren. Ook Typekit – een fontbibliotheek – is een gegeerde feature. Maar je vindt in de Creative Cloud ook een schat aan templates, illustraties en bibliotheken.
Creative Cloud is dus heel wat meer dan de wel gekende desktop applicaties, wanneer je je verdiept in het gebruik van de Cloud functies kun je je niet meer inbeelden hoe je ooit zonder kon!
Geschreven door Michael
Talent Academy Supervisor
Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software.
Daarnaast staat hij in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.