Efficiënt in 2021, automatisatie met EasyCatalog

11 januari 2021

Bij elk nieuw jaar injecteren we onszelf met een stel verse voornemens. Als het je doel is om in 2021 het efficiëntie gehalte binnen je grafisch werk een ferme push te geven, is automatisatie wat je nodig hebt. Dubbele knoop in je zakdoek opdat je de term niet meer vergeet: EasyCatalog. Al meer dan 10 jaar zorgt deze InDesign plugin er bij mij voor dat repetitief werk of grote klussen kinderspel zijn, want met EasyCatalog wordt je opmaak automatisch gevuld via een database. En zo win je dus extra's op creatief vlak. Asap installeren? Ik dacht het wel.

5 keer in het voordeel van EasyCatalog

1. Je beschikt over een database


Het grondbeginsel om met EasyCatalog te werken, een database. Het principe is klaar: hoe centraler je gegevens, hoe beter het werkt. Levert je klant of collega je een mooi georganiseerd productaanbod met aparte velden voor titels, beschrijving, kenmerken, afbeeldingen en iconen aan? Dan ben je bij de goeie. Misschien is er wel een echte database of PIM-systeem? Zelfs Excel-bestanden die per werknemer verschillen, zijn geen afknapper.

2. Je maakt periodiek uitgaves o.b.v. hetzelfde sjabloon


Prijslijsten, productetiketten, productcatalogi, … van heel eenvoudig tot complex, als designer weet je hoe tijdrovend het is om de juiste gegevens in een goed vormgegeven opmaak te gieten. Met EasyCatalog zet je vooral in op efficiëntie. Een goed opgezette template vraagt soms wat extra werk, maar eenmaal op punt ben je in staat updates in recordtempo aan te leveren. Stel dat de eerste opstelling van een catalogus met 300 pagina’s tien dagen in beslag neemt, dan kan je die later hergebruiken voor een update die amper een dag inneemt. Uhu, pretty awesome zei ik al.

3. Je bent gevoelig aan zetfouten


Knippen & plakken, kunnen we allemaal. Al loopt het al eens fout: verkeerde gegevens op de verkeerde plaats, je ziet iets over het hoofd, een last-minute wijziging gebeurt niet zoals het moet, … Menselijke errors die EasyCatalog met gemak overbrugt, het programma is er maniakaal van op de hoogte of de gegevens in je opmaakfile matchen met die in je database.

4. Je maakt publicaties in verschillende talen


Als je eerder al vertalingen in een InDesign opmaak goot, weet je hoe bedrieglijk complex het is. Met EasyCatalog hang je ook deze kopzorgen aan de haak. Heb je je vertaalde teksten ter beschikking in je database? Dan verwerkt EasyCatalog ze in een handomdraai voor je opgemaakt materiaal. Het is gewoon een kwestie van wat velden uitwisselen of te herkoppelen naar een nieuw bronbestand. Mocht je twijfelen: met EasyCatalog kan je zo flexibel werken dat er voor elke context wel een structurele oplossing te vinden valt.

5. Je wilt meer tijd maken om te ontwerpen en minder tijd verliezen aan repetitief werk


Confession: de eerste keer EasyCatalog vraagt voor de gemiddelde vormgever een zekere inspanning. Waar je voorheen heel rechttoe rechtaan bezig kon zijn met een boodschap visueel te maken, word je nu een soort ingenieur die op een veel abstractere manier nadenkt over hoe een template op een logische manier kan werken voor een diversiteit aan gegevens. De beide hersenhelften worden zwaar benut. Toch is de inspanning de moeite waard, want op het einde van de rit bespaar je tijd die voorheen verloren ging aan herhalende klusjes die nooit leken te eindigen. Tijd die je terug kan investeren in de essentie, namelijk die boodschap op een zo helder mogelijke manier visueel te maken en dat is toch wat wij als designers zo graag doen.

Automatiseren met EasyCatalog?



Ik geef je graag een opleiding op maat zodat je aan de slag kan. Je eerste stap richting efficiëntie zet je alvast door Sarah haar inbox te verblijden met je gegevens.

Geschreven door Jensie

Desktop Publishing Instructor

Jensie behaalde een Masterdiploma Beeldende Kunsten aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en werkte daarna 8 jaar op de grafische dienst van een groothandel/ontwikkelaar van elektronica. Daar lag de focus vooral op de opmaak en datapublishing van catalogi via de plugin EasyCatalog voor InDesign. Sinds de zomer van 2018 versterkt Jensie het Talent Academy team. Sindsdien stelt hij zijn expertise niet enkel als consultant ter beschikking maar deelt hij zijn kennis ook met cursisten in ons Adobe Authorised Training Centre.

In zijn vrije tijd is Jensie graag creatief bezig. Zo stond hij meer dan 10 jaar zijn mannetje als instructeur in het jeugdwerk. Hiernaast houdt hij van tekenen en speelt hij gitaar. Verder kun je Jensie blij maken met goede films, games of graphic novels.


Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!