6 Adobe shortcuts om meteen vanbuiten te leren

19 maart 2019

Dat wij vooral vóór efficiënt werken zijn! Deze 6 Adobe InDesign keyboard shortcuts zijn de favorieten van ontwerper Jensie en maken je werkleven een stukje eenvoudiger 🤘 (Fyi: Command; Control; Space = emojifeest).

SHORTCUT 1

Alle geopende documenten opslaan

Zit je vlot tussen verschillende opmaakdocs te navigeren, slaat je pc compleet tilt. Error = horror

Déze combo hoort met stip op nr. 1 voor wie drama op de werkvloer graag vermijdt: Command (Control); Option (Alt); Shift; S ofte alle geopende documenten opslaan. Voer deze vingerdans met enige regelmaat uit en jij hebt het zaakje helemaal onder controle.

SHORTCUT 2

Springen naar pagina

Te hanteren om snel naar een andere pagina te springen (de J staat voor Jump). De code roept een klein dialoogvenster met dropdown menu op. Wanneer je een paginanummer ingeeft en op enter klikt, ben je vertrokken. 

De Command (Control); J truc werkt ook om naar Master pagina’s te springen, dan geef je gewoon de prefix van de Master in.

SHORTCUT 3

Schakelen tussen modus 

Met de W-knop switch je muisloos tussen de voorvertoning en de normale weergave. Zo krijg je als ontwerper snel een accuraat beeld van hoe je artwork er echt gaat uitzien. We waarschuwen graag al even voor het verslavende effect 😊.

SHORTCUT 4

Een pagina (of spread) naar boven/beneden springen

Wie tijdens het werken graag zijn/haar irritatiegraad op nulniveau houdt, heeft vast iets aan het Option (Alt), PageDown/PageUp duo. Met deze sneltoetscombinatie maak je mooie sprongen door je pagina, passend in het venster. Een hele verbetering, aangezien scrollbewegingen voor je pc wel eens grafisch denkwerk eisen.

SHORTCUT 5

Clear Overrides

Command (Control); Option (Alt); Shift; Numpad + is geen standaard shortcut, en dien je dus zelf in te stellen (Edit > Keyboard Shortcuts). Waarom? Om de lokale opmaak van tekst in een vingerknip te verwijderen en zo terug van nul te herstarten. Zonder dank!

SHORTCUT 6

Een stap terugzetten

In je enthousiastheid gooi je al eens ergens een layer over die na enige overpeinzing weinig betekeniswaardig is. De Command (Control); Z sneltoetscombinatie gebruiken en het is nooit gebeurd. Maar hé, dat wist jij natuurlijk al lang. Dit misschien niet: sinds kort werkt de Command (Control); Z ook in Photoshop om meerdere stappen terug te keren 👍.

Je shortcut talent helemaal on-point stellen? Ontdek hier nog 10 handige tips en shortcuts voor Adobe InDesign, Photoshop en Illustrator. Bovendien komen sneltoetscombinaties ook uitgebreid aan bod tijdens onze What's new opleidingen, hier te ontdekken: InDesignPhotoshopIllustrator en After Effects 👌.

Geschreven door Jensie

Desktop Publishing Instructor

Jensie behaalde een Masterdiploma Beeldende Kunsten aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en werkte daarna 8 jaar op de grafische dienst van een groothandel/ontwikkelaar van elektronica. Daar lag de focus vooral op de opmaak en datapublishing van catalogi via de plugin EasyCatalog voor InDesign. Sinds de zomer van 2018 versterkt Jensie het Talent Academy team. Sindsdien stelt hij zijn expertise niet enkel als consultant ter beschikking maar deelt hij zijn kennis ook met cursisten in ons Adobe Authorised Training Centre.

In zijn vrije tijd is Jensie graag creatief bezig. Zo stond hij meer dan 10 jaar zijn mannetje als instructeur in het jeugdwerk. Hiernaast houdt hij van tekenen en speelt hij gitaar. Verder kun je Jensie blij maken met goede films, games of graphic novels.


Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!