5 tips voor Photoshop waar je direct beter van wordt

16 februari 2017

Tip 1

De beperkingen van de canvas omzeilen

Soms lopen we tegen de beperkingen van de Photoshop Canvas aan. Probeer bijvoorbeeld maar eens met een uit de kluiten gewassen brush een Layer Mask te bewerken aan de randen. Jarenlang wisselde ik dan van Screen Mode (van “Standard Screen Mode” naar “Full Screen Mode with Menu Bar”). Tot ik op een moment in de settings ging graven en daar in de Tools-sectie Overscroll aanvinkte. Dit laat toe je Canvas rond te slepen tot ver erbuiten!

Tip 2

Snel de transparantie aanpassen

Wist je dat je de transparantie-waarden van een Layer makkelijk kan aanpassen? De cijfers op het het nummerieke gedeelte van je keyboard stemmen nl. overeen met de Opacity-waardes van de geselecteerde layer (in stappen van 10%). De 0 stemt overeen met 100% (niet transparant dus). Als je echt snel bent en 2 cijfers na elkaar intypt dan krijg je een exacte waarde.

Opgelet: dit werkt niet wanneer je een Tool gebruikt die zelf transparantie ondersteunt (Brush Tool, Stamp Tool, etc.). Op dat moment wijzig je de transparantie-waardes van de Tool zelf.

Tip 3

Hetzelfde beeld op 2 schermen? Dat kan!

Via Window > Arrange > New Window for file.ext (waarbij file.ext staat voor jouw document), maak je een volledige extra versie van je huidig bestand (incl. Layers, Channels, Paths etc…). Je kan nu kiezen in welk van beide versies je je bewerkingen uitvoert. Het resultaat van je handelingen zijn op beide versies zichtbaar. Extra handig wanneer je ingezoomd bent op een detail en toch het overzicht van het globale beeld (op je 2de scherm bijvoorbeeld) in het oog wil houden. Het maakt bovendien niet uit welk van beide versies je sluit. Photoshop komt je uiteraard wel vragen of je je bewerkingen wil opslaan wanneer je de laatste (en dan nog enige) versie van je document wil afsluiten.

Tip 4

Een Layer Mask is een kanaal

Wist je dat je Layer Mask eigenlijk een kanaal was? Met andere woorden: nadat je van je selectie een Layer Mask gemaakt hebt, kan je dit bekijken door alt + muisklik op je Layer Mask te klikken. In werkelijkheid worden je kanalen (RGB of CMYK) uitgeschakeld en wordt het oogje voor het kanaal van je Layer Maks aangezet. Je kan dit natuurlijk ook zelf in je Channels Panel. Of je zet ze allebei aan, maar dat lukt alleen wanneer je de juiste laag (met je Layer Mask) geselecteerd hebt. Zodra je een andere laag selecteerd, verdwijnt je Layer Mask ook uit je lijst van kanalen.

Tip 5

CMYK-preview in RGB

Als grafici zijn we ons er allemaal van bewust dat niet alles wat op scherm zichtbaar is, te drukken is. Maar wist je dat je je RGB-beelden in Photoshop kan bekijken in CMYK? Via View > View Colors krijg je de CMYK-weergave te zien van een RGB-beeld. Tenzij je dit anders heb ingesteld via View > Proof Setup > Custom

Geschreven door Michael

Talent Academy Manager

Michael is Adobe Certified Instructor en dat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met Anke, onze H.R. manager zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische opleidingen op maat samen.
​In de tijd die rest verdiept hij zich in geavanceerde technieken die het werk sneller en efficiënter laten verlopen en houdt hij continu de vernieuwingen bij Adobe in de gaten.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.