Supercharge your creative skills at BOOST 23!

9 februari 2023

5 redenen om te starten met Animate CC

18 maart 2021

Onlangs leerde ik werken met Adobe Animate CC. Ik was meteen gebeten! Ik ken ook wat van animated GIFs opzetten in Photoshop en ondertussen ben ik mij aan het bijscholen in After Effects. Dus van newbie naar mogelijke newbie ... Maar waarom zou jij moeten starten met Animate CC?

1. De populariteit van animatie neemt toe


De populariteit van het bewegende beeld zal in ons beroep alleen nog maar toenemen. Animate CC lijkt voor mij een goede introductie in werken met animaties. Printdesigners die hiermee nog geen ervaring hebben, moeten vaak wennen aan het concept van de tijdlijn en het werken met keyframes en tweens. 

Wie daar nog niet vertrouwd mee is, zal hieraan een dikke kluif hebben. Al is het wel een must-know voor wie wil starten met elke soort animatie. In Animate pik je die concepten en wat je ermee kan doen nu eenmaal sneller op. 

Animated GIFs opmaken in Photoshop kan ook zeer eenvoudig, maar voelt een pak onhandiger aan en is veel beperkter qua mogelijkheden. 

2. Easy to learn

Als je ietwat een vlotte leerling bent, kan je er op een dag tijd al voldoende mee aan de slag voor je eerste animaties. Maar er zit genoeg in het programma om er veel meer uit te halen! Easy to learn, hard to master.

Het is ook meteen een goede opstap naar After Effects, dat met zijn uitgebreide mogelijkheden zeer overweldigend kan overkomen. Animate lijkt in vergelijking daarmee een pak verteerbaarder.

3. Crisp Clean Quality

De animaties kunnen volledig vectorieel, zolang je geen rasterafbeeldingen gebruikt. Dit is the power of HTML5. Net zoals .ai bestanden zijn vectoriële objecten altijd scherp, hoeveel je die ook zou vergroten. 

Bovendien ben je minder beperkt in je kleurenpalet. Bij animated GIFs heb je een limiet van 256 kleuren, wat resulteert in color banding en die typische dithering —gerasterd ruis— die we allemaal wel herkennen en onze banners zeker niet flatteren. Bij HTML5 heb je een kleurbereik van 16,7 miljoen (sRGB).

4. Van Illustrator naar Animate

Het is geweldig gemakkelijk, je kan je banner voorbereiden in Illustrator en die importeer je dan in je Animate project. Meer nog, je kan je lagen netjes behouden. Je moet wel de beperkingen kennen. Zo kan je de meest fantastische middelen gebruiken in Illustrator om je artwork op te bouwen, maar de beperkingen van HTML5 bepalen wat Animate kan importeren en wat niet. De Freeform Gradient kan je beter niet gebruiken, enkel lineaire en radiale kleurverlopen zijn mogelijk. Ook oppassen met transparantie-effecten, en gebruik enkel opake kleuren. 

5. (Possibly) Super Lightweight


Animated GIF Photoshop gebruikers kennen waarschijnlijk de pijn van het proberen comprimeren van hun animatie naar een onhaalbaar klein aantal kilobytes. In Animate kan het veel compacter; als je weet wat je doet. Het materiaal bestaat uit niet veel meer dan wat HTML-tekst en wat JavaScript-code. De .js zorgt voor de animaties en de timing, de .html beschrijft de layout en de objecten. Best of all, je hoeft zelf geen Javascript te kennen.

Mocht je wel fotomateriaal gebruiken, dan heb je uiteraard dit super-small voordeel niet. Rasterafbeeldingen zullen niet op magische wijze vectorieel worden gemaakt. Hou je daarentegen aan je vectoren en je hebt makkelijk lightweight animaties die supersnel inladen bij de gebruiker.

Conclusie


Er zijn uiteraard nog andere voordelen verbonden aan het gebruik van Animate en HTML5. Mogelijkheden op het vlak van interactiviteit en marketing, responsiveness en mobile friendliness. Dit laat ik voorlopig nog over aan de webbies onder ons. Maar voor wie de eerste stappen wil zetten met geanimeerde banners, Animate wordt van harte aangeraden door deze printdesigner. 

Geschreven door Jensie

Desktop Publishing Instructor

Jensie behaalde een Masterdiploma Beeldende Kunsten aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en werkte daarna 8 jaar op de grafische dienst van een groothandel/ontwikkelaar van elektronica. Daar lag de focus vooral op de opmaak en datapublishing van catalogi via de plugin EasyCatalog voor InDesign. Sinds de zomer van 2018 versterkt Jensie het Talent Academy team. Sindsdien stelt hij zijn expertise niet enkel als consultant ter beschikking maar deelt hij zijn kennis ook met cursisten in ons Adobe Authorised Training Centre.

In zijn vrije tijd is Jensie graag creatief bezig. Zo stond hij meer dan 10 jaar zijn mannetje als instructeur in het jeugdwerk. Hiernaast houdt hij van tekenen en speelt hij gitaar. Verder kun je Jensie blij maken met goede films, games of graphic novels.


Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!