5 Graphic design trends for 2023

5 januari 2023

Globale trends

Consumenten - trots geleid door Generation Z - zullen een grote nadruk leggen op persoonlijke ontwikkeling, wat ook in het koopgedrag zal reflecteren. Veel liever zal er een product aangekocht worden van een merk met een persoonlijk verhaal, dan van een multinational die reeds overal in de wereld verkrijgbaar is.

Nieuwe technologieën worden omarmd en een menselijke touch is helemaal 2023. Over & out dus met saaie corporate identities, imperfecties worden bewust toegevoegd om zich los te koppelen van het digitale en om design humaner te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 3D-animatie film ‘Into The Spiderverse’ of de animatiefilm ‘Entergalactic’ op Netflix, beide stapten met hun handgetekende look en timing af van de hyper cleane designs van Pixar en Disney.
Wat betreft grafische stijl kunnen we alles samenvatten in 1 term: retrofuturisme. Er wordt teruggegrepen naar de jaren ‘80 en ‘90 vibe, opgefrist met de huidige technologische ontwikkelingen. 

Zowel de persoonlijke touch als het retrofuturisme zijn dan ook de voornaamste drijfveren voor enkele trends. Een overzicht voor jou! 

1 AI tools

Dat Artificial Intelligence een kentering zal teweegbrengen in de designwereld is al langer geweten. AI image generators zoals Dall-E en MidJourney zullen in 2023 een enorme groei kennen, waardoor er zeer veel visuele content op een korte tijd kan worden opgemaakt. Deze content explosie zorgt er eveneens voor dat de nadruk vanaf 2023 nog meer op design zal liggen. Niet enkel de visuele stijl zal belangrijk worden, de focus zal nog meer liggen op het antwoord van vragen als ‘Waarom’ en ‘Hoe voel ik me hierbij’. 

Sommige designers hebben schrik dat AI generated content grafisch ontwerp devalueert (vanwege het overaanbod aan visual content), echter ligt hier net de grootste onderscheidende factor van een degelijk uitgekiend design. AI tools kunnen gebruikt worden als een soort van ‘idea generator’, al zullen ze nooit de job van een designer overnemen. Zoals gezegd zal het menselijke aspect van content altijd centraal staan, net daarom heb je dus een designer nodig om alles tot in de puntjes uit te werken. 

Jason Allen

2 Perfectie in de imperfectie 

Hoe je het ook draait of keert: letterpress is making a comeback. Wanneer je een letterpress print vastneemt, ademt het als het ware een persoonlijkheid uit. Dit is niet gemaakt door een machine die bestaat uit bits en bytes, maar door een echt persoon. Je voelt meteen aan dat het drukwerk een artisanaal karakter heeft, en geen onpersoonlijke print is. Manuele linosnedes, diepdruk, authentieke houten letters ... maken allemaal een grote terugkeer. Met al zijn imperfecties, wat het net een grandioos karakter geeft. 
Linosnedes Letterkabinet
Houten letters Letterkabinet
Een ander medium waar we de ‘perfectie in de imperfectie’ ook zullen tegenkomen, is in 3D. Verwacht zeker en vast 3D-renders die zo zijn opgemaakt waardoor ze als het ware een ‘clay look’ zullen krijgen. Vingerafdrukken op 3D-karakters, lijnen die niet perfect recht zijn, een vervaagder kleurenpallet ... dragen allemaal bij aan het menselijk maken van de digitale wereld. Wie weet herontdekken we allemaal wel binnenkort Wallace & Gromit.
Andi Meier 

3 Trippy design

Wanneer we kijken naar de strakke corporate stijl die de laatste jaren domineert, en de onbewuste nood om zich hiervan af te zetten, voelen we meteen aan dat alles een pak meer ‘over the top’ mag zijn. Geen afgestompte emoties (om het even uit te vergroten), maar wel een aanslag op al je zintuigen. Net als in de jaren ‘80 en ‘90 mag alles een pak psychedelischer zijn. We verwachten zeker en vast ook dat de wereldberoemde ‘acid smiley’ zijn comeback zal maken, weliswaar in een futuristische variant. 

Deze evolutie zie je vaak ook al terugkomen in enkele videoclips, o.a. in die van Elton John & Dua Lipa.

4 Memphis 3D-stijl

Short history lesson: De Memphis-stijl is in de jaren ‘70 opgekomen als een antwoord op de cleane en simpele lijnen van het modernisme. Zij vonden namelijk dat het gehele persoonlijke aspect wegviel en voegden levendige kleuren, vormen en patronen toe aan de wereld. “Make our boring world fun again.” Memphis-stijl werd toen ook vaak geassocieerd met felle kleuren, geometrische vormen, sterke patronen en abstracte ontwerpen. 

Sinds de deprimerende coronacrisis nu (hopelijk toch) is opgelost, grijpen mensen gemakkelijker terug naar deze speelse vormen en kleuren. Gedaan is het met strakke lijnen, volgend op de ‘less is more’ communicatie. Make it pure, make it pop, make it fun. 

Combineer deze stijl met de nieuwe ontwikkelingen op 3D-vlak, and you have a marriage made in heaven. De derde dimensie kan vanaf nu overal op worden toegepast, dus experimenteer gerust met deze mogelijkheden om je eigen versie te krijgen van de Memphis-stijl. 
非常严肃的Joker

5 Flat designs

Voor de eerste keer opgemerkt op Google I/O 2022 - het jaarlijks Google event voor developers - is de ‘flat design style’. Een kleurenpatroon dat doet denken aan de jaren ‘90, gecombineerd met een ‘no-nonsense’ aanpak om een boodschap over te brengen naar de consument. Simpele vormen in combinatie met eenvoudige kleuren die eruit springen, kenmerken deze stijl. 

Wat opvalt aan deze stijl is dat deze lijkt op een kruising van de opgefriste Memphis-stijl qua kleuren (zie puntje 3 voor meer info) en minimalisme. Ook lijkt men niet meer bang om te werken met zwarte strokes om de vormen te onderscheiden van elkaar. 
Paolo Pessoa

Geschreven door Shaun

Motion & Video Instructor

Het affiche ontwerp van de plaatselijke scoutsfuif, daarmee begon het voor Shaun. Wat volgde was een opleiding DTP-technieken en 3D-Motion Design (Cinema 4D).

Als consultant bij Typografics vloerde Shaun grafische interventies over heel Vlaanderen. Diverse projecten voor diverse organisaties = veel ervaring op een korte tijd. Dat kwam hem ten goede in zijn latere rol als assistent studio manager en motion designer in de interne studio bij Typografics.

Als instructor binnen de Talent Academy heeft Shaun het helemaal gevonden: iedereen die het wil warm maken rond motion design in After Effects en Premiere Pro, da’s muziek in z’n oren.

Daarmee vult hij trouwens ook zijn vrije tijd: DJ’en, platen verzamelen en beluisteren.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!