10 handige tips en shortcuts voor Adobe InDesign, Photoshop en Illustrator

13 september 2017

Tip één

Een lichtsnoertje in InDesign

We beginnen met een kleine gimmick ... Wil je je ontwerpen snel opleuken met een sfeervol lichtsnoertje? Gebruik dan de verborgen de verborgen functie 'Lights'. Makkelijk, handig en snel!

  • Maak een nieuwe “Stroke Style” aan via het Stroke panel.
  • Kies 'Dashed Stroke'
  • Geef je nieuwe Stroke Style de naam 'Lights'
  • Enjoy! (En maak je lijnen voldoende dik). 

Tip twee

Snel vormen aanpassen in InDesign

Tijdens een lay-outopdracht wil je bijvoorbeeld snel dat fotokader omvormen van een ellips naar een rechthoek. Dat kan via het Pathfinder-panel. Klik maar eens rond op de aangeduide vormen.

Tip drie

Kapitalen naar onderkast-karakters in InDesign

In een tekst hoofdletters omzetten naar kleine letters? Dat gaat makkelijk via Type > Change Case > Lowercase

Tip vier

Effecten verwijderen in InDesign

Je hebt je tijdens een onbewaakt moment helemaal laten gaan met verschillende effecten (Transparent, Bevel & Emboss, Feather, …) en nu wil je er van af. Met de knop Clear All Transparency verwijder je ze allemaal in 1 keer!

Tip vijf

Het perfecte parkeerbord in InDesign

Je hebt je cursor in je textframe geplant, het juiste lettertype gekozen, je tekst netjes gecentreerd en je Vertical Justification in je Text Frame Options op Center geplaatst. En nog staat je P niet mooi in het midden. Kijk dan eens bij je Text Frame Options en plaats de Offset op Cap Height. Probleem opgelost!

Tip zes

De zoekfunctie in Photoshop: een echte helpfunctie

Met deze functie kun je tegenwoordig veel meer dan enkel zoeken. Het is een echte helpfunctie geworden. Zo vind je er in geen tijd de juiste tool mee of een geschikte tutorial. Je kunt er zelfs commandos die je normaal via het menu aanspreekt mee bedienen. 
Hoe je dat doet? Gebruik de toetsencombinatie CMD+F ( of CTRL+F op de PC). Er zal een wereld voor je open gaan ;-) 

Tip zeven

Een horizon waterpas zetten in Photoshop

Je hebt een foto gekregen waarvan de horizon niet perfect horizontaal is en de zee dreigt dus leeg te lopen. Met de zoekfunctie uit tip 6 vind je snel de Ruler Tool. Hiermee klik en sleep je langs de horizon. Bovenaan is nu de functie “Straighten Layer” actief, waarmee je de laag dus recht kunt zetten (of wat had je gedacht?). Denk er wel aan eerst je “Background Layer” los te klikken, want anders lukt het niet.

Een andere manier die je kunt uitproberen is om via Image > Rotate Image > Arbitrary… de horizon recht te zetten, maar nu worden alle lagen mee geroteerd. Bovendien zal de uitbreiding van je Canvas gevuld worden met de achtergrondkleur.

Tip acht

Artboards in Illustrator

Wil je je Artboards herschikken? Dat lukt het best via het menu rechtsboven in het Artboards Panel. Je kunt er zowel je Artboards zelf als het artwork er op makkelijk aanpassen. Let er wel op dat je Artboards niet locked staan in je Layers Panel, anders lukt het niet.

Tip negen

Een Color Group omkleuren in Illustrator

Via het aangeduide icoon in het Swatches Panel kan je makkelijk een geselecteerde Color Group omkleuren. Probeer het maar eens.

Tip tien

Een opleiding volgen bij Typografics

Deze en nog veel meer praktische tips krijg je tijdens onze trainingen. Ons open opleidingsaanbod vind je hier. Maar je kunt ook kiezen voor een training op maat: jij bepaalt dan welke stof er aan bod komt en waar en wanneer de cursus of workshop plaatsvindt. Vraag meer informatie of een offerte hier! 

Geschreven door Michael

Talent Academy Supervisor

Sinds 2011 is Michael in dienst als Adobe Certified Instructor - Design & Lay-out Solutions, wat betekent dat hij steengoede opleidingen geeft. Daar kunnen zowel onze klanten als onze medewerkers over getuigen. Samen met HR zorgt hij ervoor dat elk personeelslid de nodige bijscholing en opleiding krijgt. Voor onze klanten stelt hij praktische klassikale of maatwerktrainingen samen waarin hij de nadruk legt op workflow en een correct én efficiënt gebruik van Adobe software.

​Daarnaast staat hij in voor het onderhoud van de IT infrastructuur, draagt hij zijn steentje bij in het aanwervingsproces van nieuwe consultants en ontfermt hij zich - samen met marketing en overige trainers - over de content en huisstijl van Talent Academy.

Nog meer lezen?

Bekijk gerust onze andere blogposts vol toffe weetjes en nieuwtjes om up-to-date te blijven.

Mis geen enkele update!